Blokhypotheek of Flophypotheek?

De ideeën voor een nieuwe hypotheekvorm (de “Blokhypotheek“) om de huizenmarkt uit het slop te trekken lijken niet het gewenste effect te krijgen (“flophypotheek”?).

Minister Blok van wonen introduceerde een mogelijkheid om voor starters “makkelijker” een 1e woning te laten aankopen. Kort gezegd komt het erop neer dat een starter op de woningmarkt een 2e hypotheek mag afsluiten waaruit opgenomen mag worden om de maandlasten te verlichten.

Blokhypotheek in het kort:

Het komt erop neer dat je een schuld gaat opbouwen naast een hypotheek (die je volledig gaat aflossen). Je bouwt een schuld op, omdat je periodiek geld leent (geld opneemt) om je maandlasten naar beneden te brengen.

Je sluit bijvoorbeeld een hypotheek met 100% aflossing op basis van annuiteiten (hier kan je uitrekenen wat dat ongeveer voor maandlasten met zich meebrengt).

De maandlasten worden gevormd door aflossing en hypotheekrente die je betaald (en wellicht nog premies voor specifieke verzekeringen). Op het moment dat deze maandlasten “te hoog” zijn, bestaat er een mogelijkheid om een opname te doen uit een “potje” om de maandlasten te compenseren.

De opnames gaan een schuld vormen (er bestaat namelijk geen gratis geld) die maximaal mag oplopen tot 50% van de waarde van de woning (aan het einde van de looptijd).

Je leent dus geld om je aflossing deels mee te betalen.

In de  onderstaande tekening de uitwerking hiervan.

Welke bank biedt de Blokhypotheek aan?

Nog geen enkele bank biedt momenteel de blokhypotheek aan (eind maart 2013). Als je de diverse berichtgeving mag geloven staan er bijzonder weinig banken “te trappelen” om dit nieuwe product op te nemen in het assortiment.

Redenen om dit wellicht niet op te nemen in het assortiment zijn te vinden in de “complexiteit” van het product en  de vraag of het überhaupt  wel verstandig is om deze vorm aan te bieden als “oplossing” voor de starter op de woningmarkt.

Op termijn is de Blokhypotheek duurder en het brengt meer risico met zich mee.

Hypotheekadviseurs lijken zich helemaal niet warm te lopen om aan de slag te gaan met de Blokhypotheek (waar ik me ook wel iets bij voor kan stellen).

Waar wel een hypotheekofferte aanvragen?

Met behulp van het hypotheekofferte aanvraagformulier kan je geheel vrijblijvend en kosteloos een hypotheekofferte aanvragen. Om in de eerste instantie de actuele hypotheekrente te vergelijken, kan je gebruik maken van de actuele hypotheekrentelijst.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.