Daling van de hypotheekrente blijft zich voortzetten

De daling van de al lage hypotheekrente blijft zicht voortzetten. De rente was al ongekend laag, maar er lijkt geen einde aan te komen.

Bijna elke geldverstrekker liet afgelopen maand de hypotheekrente dalen. Een aantal partijen voerde geen daling door. Een opvallende aanbieder in dat rijtje is Rabobank. Een dochteronderneming van Rabobank (Obvion) kondigt wel een rentedaling aan (per 3 april).

De verschillen in de hoogte van de hypotheekrentes tussen aanbieders nemen ook steeds meer af.

Een hypotheekrente van 2,5% voor een rentevaste periode van 10 jaar is op dit moment een “normaal aanbod”.

Waarom blijven de hypotheekrentes dan dalen?

Er zijn in ieder geval twee belangrijke redenen te bedenken:

ECB:

Banken lenen momenteel tegen hele lage tarieven geld van de ECB (Europese Centrale Bank). Een belangrijke rede blijft nog steeds dat de ECB de economie wil blijven stimuleren. Deze lage tarieven worden doorberekend aan klanten die een hypotheek willen afsluiten.

Het nadeel is dat je deze lage rente ook terugziet in de hoogte van de spaarrente.

Concurrentie tussen banken:

De woningmarkt lijkt nu echt uit het dal te komen en het herstel heeft zich ingezet. Het vertrouwen neemt toe en de prijzen stijgen ook alweer. Banken willen uiteraard van “dit herstel profiteren” en zullen hun rentetarieven scherp moeten houden om interessant te blijven voor de klant die een hypotheek wil (moet) afsluiten.

Hoe lang duurt dat dan nog?

Dat is de grote vraag. Bovenstaande punten en ontwikkelingen zijn eigenlijk ingredienten tot een toekomstige stijging van de hypotheekrente. Hoe lang houdt de ECB de rente nog laag? Wanneer is de lucht uit de marges van de banken?

De (nabije?) toekomst zal het leren. Momenteel is het voornamelijk profiteren!

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.