Effectieve hypotheekrente vergelijken

Wat is nu de effectieve hypotheekrente? En hoe kan je deze dan vergelijken?

In een hypotheekofferte staat altijd de nominale en effectieve hypotheekrente vermeld. Deze rente leidt geregeld tot vragen en verwarring aangezien dit vaak een hoger rentepercentage is. Is dit dan het zoveelste “addertje onder het gras?”

Uitleg Effectieve hypotheekrente:

De effectieve hypotheekrente betreft de hypotheekrente die je eigenlijk daadwerkelijk betaald omdat er  bij dit rentepercentage rekening wordt gehouden met het tijdstip van het betalen van de hypotheekrente en de eventuele (afsluit)kosten van de hypotheek.

In normaal Nederlands:

Als je in de hypotheekrentelijst kijkt zie je de nominale hypotheekrente gepubliceerd staan. Dit zijn de percentages zoals die gelden voor een periode van een jaar. Je betaalt bijvoorbeeld geen 3% per maand (gelukkig ? ).

De praktijk is echter dat je de hypotheekrente niet per jaar (achteraf) betaalt, maar per maand (achteraf). De bank vermeldt dus een hypotheekrente per jaar, maar je betaalt per maand.

Hierdoor betaal je dus eigenlijk (iets) meer dan er wordt gepubliceerd.

Een voorbeeld:

Stel je neemt (geeft) een hypotheek van EUR 100.000,- op 1 januari. De bank rekent een nominale hypotheekrente van 6%. Je zou dan volgens “de regels” op 31 december (na een jaar) EUR 6.000,- moeten betalen (6% over EUR 100.000,-).

Geen bank die dit accepteert. De bank “verlangt” namelijk dat je EUR 500,- per maand gaat betalen.

Dan zou je toch zeggen 12 maal EUR 500,- is toch EUR 6.000,- ?

Niet helemaal dus. Zet maar eens EUR 500,- per maand op een spaarrekening. Dan staat er over 12 maanden bijvoorbeeld EUR 6.200,- op de rekening in verband met ontvangen spaarrente (afgerond voorbeeld). Dit verschil (EUR 200,-) is eigenlijk dat jij misloopt (of de bank dus extra verdient).

Tevens is het zo dat er sprake kan zijn van een bepaalde afsluitprovisie. Ik zal hier niet te diep op ingaan, aangezien het rekenen van afsluitprovisie niet meer echt actueel is in 2013.

Bovenstaand voorbeeld is niet volledig, maar ik hoop dat het verschil nu wel enigszins duidelijk is geworden.

Anders kan je wellicht gebruik maken van onder andere deze formule       r_mathrm{eff} = left( 1 + frac{r_mathrm{nom}}{n} right)^n - 1      (Als het nu niet meer duidelijk is, dan weet ik het ook niet meer ;)).

De nominale en effectieve hypotheekrente wordt altijd benoemd in een hypotheekofferte.

Effectieve hypotheekrente vergelijken:

In de hypotheekrentelijst kan je alvast prima de nominale hypotheekrente vergelijken. Op het moment dat je de exacte effectieve hypotheekrente wilt vergelijken, kan je het beste het hypotheekofferte aanvraagformulier invullen (dit is vrijblijvend en kosteloos).

Terug naar Nieuwsoverzicht