Einde daling hypotheekrente

De periode van constante dalingen van de hypotheekrente lijkt voorbij. De staatsrente is de afgelopen periode gestegen. De hoogte van de rentetarieven voor hypotheken is onder andere gebaseerd op de hoogte van de staatsrente.

De rente op staatsobligaties (de staatsrente) was historisch laag (en dat is het nog steeds). De rente op staatsobligaties steeg de afgelopen periode toch met  circa 0,5%.

Diverse banken reageerden hierop door de variabele hypotheekrente te laten stijgen. De hypotheekrente voor langere rentevaste periode’s zijn nog niet gestegen. De verwachting is dat dit niet lang zal duren.

De gevolgen van stijgende hypotheekrente:

De gevolgen zijn logisch. Als de hypotheekrente stijgt, heeft dit invloed op hoogte van de maandlasten. Een stijging van een procent op de hypotheekrente voor een hypotheek van EUR 240.000,- betekent dat er circa EUR 2.400,- extra aan hypotheekrente wordt berekend door een bank.

Gelukkig stijgt de hypotheekrente niet met procenten, maar wellicht is het verstandig om nu kritisch te kijken naar je huidige hypotheekrente en een “plan te trekken” voor de toekomst.

Hypotheek oversluiten met lage hypotheekrente:

In diverse situaties kan het verstandig zijn om de hypotheek over te sluiten of om te zetten om zo te profiteren van de lage hypotheekrente. Houdt hierbij in ieder geval rekening met eventuele boeterente en/of andere bijkomende kosten.

Om erachter te komen of dit eventueel verstandig is in jouw specifieke situatie kan je een hypotheekofferte aanvragen (dit is vrijblijvend en kosteloos).

Woning aankopen met lage hypotheekrente:

In deze periode kan het verstandig zijn om een woning aan te kopen. De rentetarieven voor hypotheken zijn laag en de prijzen van de woningen zijn de afgelopen periode gedaald.

Wel is het zo dat er een verplichting bestaat op het volledig aflossen van de hypotheek, maar dit komt natuurlijk ook ten goede aan je (toekomstige) vermogenspositie.

Steeds meer starters op de woningmarkt slaan momenteel hun slag (en gelijk hebben ze).

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.