Explosieve groei woningmarkt

 

De woningmarkt blijft zich positief ontwikkelen. Er worden meer woningen verkocht en de prijzen blijven stijgen.

Wel zijn er duidelijke verschillen in diverse plekken in Nederland. In het derde kwartaal van 2016 werden ongeveer 15% meer woningen verkocht.

De gemiddelde prijs van een woning in Nederland lag in 2016 op EURO 240.000. Dit is 1,3% hoger dan het tweede kwartaal in 2016.
Deze stijgingen zijn de grootste stijging sinds 2002.

In het dieptepunt van de crisis (zomer 2013) lagen de gemiddelde prijzen circa 16% lager. In 2015 zijn de prijzen gemiddeld met 7,3% gestegen.

Is een vraagprijs nog wel een vraagprijs?

Ook het aankoopgedrag is wezenlijk veranderd in vergelijking met de periode hiervoor. 1 op de 4 woningen wordt momenteel verkocht voor de vraagprijs of hierboven. Helemaal in de grote steden is dit momenteel gemeengoed.

Als een woning beneden de vraagprijs wordt verkocht is de aankoopsom gemiddeld 2,5% lager dan de vraagprijs.
Het gemiddeld aantal dagen dat een woning te koop staat bedroeg in 2016 80 dagen. Dit is 17 dagen sneller dan in 2015.

Makelaar moet aan de bak!

Voor de makelaars wordt het wel steeds lastiger om hun “vitrine vol te houden”. Het totaal aantal te koop staande woningen is momenteel circa 124% minder dan 2015

Voor de makelaar is het van belang om de voorraad op peil te houden. Een makelaar met een mooie etalage met maar “een paar woningen erin” is logischerwijze niet gewenst.

Nieuwe woning en lage(re) woonlasten

Steeds meer mensen durven momenteel door te stromen. De lage hypotheekrente zorgen ervoor dat de woonlasten relatief laag zijn.
Ook voor de starter op de woningmarkt blijft het nog een mooie tijd.

Wel is het zo dat de hoogte van de eigen inbreng (afkomstig uit bijvoorbeeld spaargeld of schenking) vanaf 2017 zal stijgen.
Momenteel bedraagt de eigen inbreng voor de starter ongeveer EUR 6.000,-. Vanaf 2017 zal dit ongeveer EUR 8.000,- bedragen.

Het vertrouwen in de woningmarkt is momenteel hoog en de hypotheekrente is laag. Consumenten slaan momenteel massaal hun slag!

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.