stappen na acceptatie bod

Historie Hypotheekrente

Over de historie en ontwikkeling van de hypotheekrente wordt veel geschreven. Geregeld komt ter sprake wat de hypotheekrente vroeger was (en de hoogte hiervan).

Het schrikbeeld van de jaren 80 met een hypotheekrente van 13% zijn dan vaak de voorbeelden die worden genoemd. Dit staat niet in verhouding met de hypotheekrentes van 2020 en 2021.

Een hypotheekrente van beneden de 1% voor 10 jaar vast (2021)  in vergelijking met 13% (jaren 80) voor een korte periode is een (heel) groot verschil in de maandelijkse lasten .

Bereken hier direct jouw laagste hypotheekrente

Factoren en keuzes bij de ontwikkeling van de hypotheekrente:

Politieke, economische, fiscale en heel veel andere factoren zijn van invloed op de ontwikkeling van de hypotheekrente. Of de schrikbeelden van de jaren 80 dus nog eens terugkomen kan ik niet voorspellen (en niemand naar mijn bescheiden mening).

Daarom ook zeker van belang om een weloverwogen keuze te maken in de duur van de rentevaste periode.

De praktijk is dat je op een bepaald moment in ieder geval wel een keuze moet maken voor een rentevaste periode en de daarbij behorende hypotheekrente. Bijvoorbeeld omdat je een huis gaat kopen of de hypotheek gaat oversluiten.

Ook bij het verlengen van de rente na afloop van een rentevaste periode is het verstandig om kritisch te kijken naar de hoogte van de hypotheekrente en ontwikkeling in de toekomst.

Bij een periode met een relatief hoge rente kiest men vaker voor een korte rentevaste periode of zelfs een variabele hypotheekrente. Dit brengt echter ook wel wat risico’s met zicht mee. Meer kan je hierover lezen in het artikel hypotheekrente vast of variabel.

Historie hypotheekrente variabel, 5,10 en 20 jaar vast:

In de onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de hypotheekrente bij diverse rentevaste perioden. Het betreft een overzicht over ruim 10 jaar.

historie hypotheekrente 10 jaar

Uit bovenstaande grafiek kan je aflezen dat over de afgelopen periode er pieken zijn van circa 6% tot beneden de 1%. 

Historie hypotheekrente afgelopen 50 jaar:

In de onderstaande grafiek zie je duidelijker hoe de hypotheekrente zich heeft ontwikkeld over de afgelopen 35 jaar (bron: De Hypotheker). De pieken in de jaren 80 en 90 zie je hier duidelijk.

Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar kan je wellicht “helpen” in de keuze van een rentevaste periode.

historie hypotheekrente 35 jaar

Maar wat kan je hier nu mee? Resultaten uit het verleden bieden toch garantie voor de toekomst?

Wat ik wil aangeven is dat de hoogte van de hypotheekrente constant in beweging is en afhankelijk is van vele factoren. Feit is dat de actuele hypotheekrente nog steeds laag is (lees bijvoorbeeld ook eens het stuk “Hoe lang blijft de hypotheekrente nog laag?“).

Bereken hier direct jouw laagste hypotheekrente

Hoogte hypotheekrente in de toekomst:

Of in de toekomst de hypotheekrente naar extreme hoogtes gaan durf ik niet te stellen. Als we de “grafieken” en de “trends” mogen geloven zou het zomaar kunnen. De komende periode lijkt me dit echter enigszins onwaarschijnlijk.

Het vergelijken van de omstandigheden van de jaren 80 en 90 (met “extreme hypotheekrente”) in vergelijking met de huidige tijd (en de ontwikkelingen in de toekomst). Lijkt me “voer” voor veel discussie waarvan de waarheid alleen maar achteraf getoetst kan worden.

Om jezelf enigszins “te beschermen” tegen een mogelijke (extreme) stijging van de hypotheekrente kan je de keuze maken voor een lange(re) rentevaste periode.

Maak een weloverwogen keuze en vergelijk de huidige hypotheekrente in ieder geval goed.

Auteur H.H. (Rico) Geerling FFP

Terug naar Nieuwsoverzicht