Hoe lang blijft hypotheekrente nog laag?

Hoe lang de hypotheekrente nog laag blijft is een vraag waarop veel mensen antwoord willen hebben. Een lage hypotheekrente betalen betekent natuurlijk lagere maandlasten voor je hypotheek. En wie wil dat nou niet?

Bereken hier direct jouw laagste hypotheekrente

Januari en februari van 2021 stonden in het teken van een recordaantal verlagingen van de hypotheekrente, maar sinds maart hebben verschillende hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente weer licht verhoogd. Toch heeft dit nog nauwelijks effect op de gemiddelde rentestanden, die nog steeds historisch laag zijn. Zo is de dalende trend die in juli 2020 is begonnen, ook in maart en april van 2021 nog doorgezet.

Steeds kleinere verschillen tussen de verschillende rentevaste periodes

Door de lage hypotheekrente worden de verschillen tussen de verschillende rentevaste periodes steeds kleiner. En dat geldt ook voor de verschillen tussen de rentes voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. Nu de rente zo laag is, kiest zo’n 55 procent van de huizenkopers voor een lange rentevaste periode van 20 jaar. Dan heb je de zekerheid dat je de komende 20 jaar lage maandlasten hebt.

Verder herstel van de economie

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentes laag om de bestedingen in de Eurozone te stimuleren. Nationale overheden trekken miljarden uit om bedrijven te ondersteunen. Nu steeds meer mensen gevaccineerd worden, kan de economie stap voor stap weer open. Hierdoor is de verwachting dat het economische herstel verder doorzet, ook omdat er een inhaalvraag van consumenten verwacht wordt.

Verwachting hypotheekrente 2021

De verwachting is dat de hypotheekrente in mei op het huidige lage niveau blijft. Door de felle concurrentiestrijd zijn banken terughoudend met het verhogen van hun tarieven. Daarnaast is er nog altijd veel onzekerheid over het coronavirus. Als er nieuwe varianten van corona ontstaan, kunnen alle prognoses over het herstel van de economie zo maar weer veranderen. Dit is ook de reden dat de ECB de economie nog steeds blijft stimuleren.

De situatie op de Nederlandse woningmarkt

In Nederland gaat de verkoop van huizen onverminderd door. Door de krapte op de woningmarkt, die voorlopig niet kleiner zal worden, moet je bijna overal meer bieden dan de vraagprijs. Maar door de lage rentes blijft het toch aantrekkelijk om een huis te kopen. Als je al een koophuis hebt, kan het interessant zijn, om te onderzoeken of je je hypotheek kunt aanpassen, om ook van de lagere rente te profiteren. En dat kan natuurlijk ook als je je hypotheek (bijna) helemaal hebt terugbetaald en je je overwaarde wilt verzilveren.

Wil je nog optimaal profiteren van de lage rentestand?

Of vraag vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek aan. Je adviseur bespreekt jouw situatie graag met jou en rekent voor je uit, hoe je optimaal kunt profiteren van de lage hypotheekrente. Zo maak je weloverwogen de beste keuze!

Auteur: H.H. (Rico) Geerling FFP

Terug naar Nieuwsoverzicht