stappen na acceptatie bod

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

De vraag “hoeveel hypotheek kan ik krijgen?” wordt vaak gesteld. In de regel wordt hiermee bedoeld “wat is de maximale hypotheek“.

Om hier een antwoord op te geven die in elke specifieke situatie geldt is vrij lastig. Uiteraard kan je een indicatie berekenen via de rekenmodule maximale hypotheek berekenen. Een exacte uitkomst kan je (vrijblijvend) laten berekenen door dit formulier in te vullen.

Maximale hypotheek berekenen:

Het berekenen van een maximale hypotheek is van vele (persoonlijke) factoren afhankelijk. Een aantal zaken zal ik kort benoemen:

Hypotheekrente:

De hoogte van de hypotheekrente is een onderdeel voor de berekening van een maximale hypotheek. Hoe hoger de hypotheekrente (en de toetsrente) des te lager is de maximale hypotheek.  Bij de berekening van de maximale hypotheek wordt namelijk rekening gehouden met een maximale woonlast (hypotheeklast) in relatie tot het bruto jaarinkomen (de zogenaamde woonquote).

Bruto jaarinkomen:

Dit is uiteraard een “open deur”. De hoogte van het bruto jaarinkomen is van wezenlijk belang om antwoord te krijgen op de vraag “hoeveel hypotheek kan ik krijgen“. In veel gevallen is dit makkelijk te bepalen. Er is een vast bruto maandinkomen en vakantiegeld. Het bruto jaarsalaris waarmee je dan kan rekenen is dan het bruto maandinkomen maal 12,96 (12 maanden en 8% vakantiegeld).

Echter vaak zijn er situaties van overwerk, provisie, onregelmatigheidstoeslag (partner)alimentatie, etc..

Of de situatie dat men zelfstandig ondernemer is. Of wellicht een “naderende” pensioendatum. De berekening wordt dan al een stuk “lastiger”. Sterker nog, veel banken hebben allerlei afwijkende regels tot het berekenen van de maximale hypotheek.

Om het exact te laten berekenen kan je het hypotheekofferte aanvraagformulier invullen!.

NHG en GHF:

Om het nog iets complexer te maken ;). Er zijn zogenaamde NHG normen die een andere uitkomst geven dan de zogenaamde GHF normen (dit zijn de normen die banken hanteren voor een maximale hypotheek berekening). Tevens zijn er dan nog mogelijkheden om hiervan af te wijken (gemotiveerd) om een wat hogere maximale hypotheek te krijgen. Dit noemen ze “explain voorwaarden“.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen:

Om een gedegen uitkomst te ontvangen als antwoord op bovengenoemde vraag dient er een goede berekening opgemaakt te worden door een onafhankelijk hypotheekspecialist. Onafhankelijk is verstandig omdat deze niet werkt voor een specifieke bank. De diverse uitkomsten van de banken kan dan worden vergeleken (tezamen met de diverse hypotheekrentes).

Terug naar Nieuwsoverzicht