Hypotheek later beperken

De hypotheekregels zijn beperkt en worden de komende jaren verder aangescherpt.

Momenteel mag de maximale hypotheek 105% van de waarde van de woning zijn. De komende jaren wordt dit maximum afgebouwd tot 100% van de waarde van de woning. In 2018 is dit het geval.

De consequentie is dat men dus de kosten koper als eigen geld moet inbrengen. De kosten koper bedragen gemiddeld (momenteel) circa 6% van de waarde van de woning.

Waarom hypotheek later beperken:

Er is nog steeds sprake van een malaise op de huizenmarkt. Dit zal niet van de een op de andere dag voorbij zijn. De strengere hypotheekregels hebben voordelen, maar de timing lijkt niet ideaal.

Coen Teulings (scheidend directeur bij het Centraal Planbureau) stelt dit in een uitgebreid interview in “De Telegraaf“.

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gekelderd. Inclusief de inflatie zijn woningen circa 25% van hun waarde kwijt. Op het moment dat de maximale hypotheeksom ten opzichte van de waarde van de woning (loan to value) verder wordt afgebouwd (in een tijd dat de huizenprijzen dalen) kunnen huizenprijzen verder onder druk komen te staan.

De heer Teulings opperde om de strengere hypotheekregels wel vast te leggen, maar het tijdstip bijvoorbeeld af te laten hangen van het moment dat de huizenmarkt herstelt.  Bijvoorbeeld 5% boven het dieptepunt.

Wat kan ik nu nog financieren?

De maximale hypotheek op basis van het inkomen en waarde van de woning kan je uitrekenen in de module maximale hypotheek berekenen en maandlasten hypotheek berekenen.

de maximale hypotheek is mede afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. De actuele hypotheekrente is momenteel laag. Een lage hypotheekrente betekent dat de maximale hypotheek (in relatie tot het inkomen) hoger uitvalt.

Dit is zeker in de situatie dat men kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar.

Om een exacte berekening aan te vragen kan je gebruik maken van het hypotheekofferte aanvraagformulier (dit is vrijblijvend en kosteloos).

Conclusie hypotheek later beperken:

De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt de komende jaren beperkt. De timing lijkt niet ideaal aangezien de huizenprijzen nog steeds onder druk staan.

Het moment van deze beperking zou beter uit kunnen vallen als de huizenprijzen boven het dieptepunt zijn.

De maximale hypotheek kan je berekenen met behulp van rekentools die je kunt vinden op de pagina hypotheek berekenen.

De actuele hypotheekrente kan je vergelijken in de hypotheekrentelijst.

Je kan vrijblijvend en kosteloos een hypotheekofferte aanvragen met behulp van het hypotheekofferte aanvraagformulier.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.