hypotheekleads kopen

Hypotheek met hulp van ouders

Wil je je eerste huis kopen? Dan heb je vast al gemerkt dat het aanbod van koopwoningen daalt en de vraag groot blijft, waardoor de huizenprijzen blijven stijgen. Hierdoor is het niet alleen moeilijk om een huis te kopen maar ook om daarvoor een hypotheek af te sluiten. Zo aan het begin van je carrière, met misschien een studieschuld en weinig spaargeld.

Kunnen je (groot)ouders je hierbij helpen? Dat kan ook voor hen interessant zijn. Hieronder leggen we 5 manieren uit waarop ze je misschien kunnen helpen.

Schenken voor de eigen woning


Je ouders mogen je elk jaar belastingvrij geld schenken. Voor 2021 is dat 6.604 euro. Als jij of je partner tussen 18 en 40 jaar jaar oud is, dan mogen je ouders jullie eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken. Voor 2021 is dat 105.302 euro. Je moet dat geld dan wel gebruiken om een huis te kopen of voor onderhoud of verbetering van je huis. Of om een hypotheek terug te betalen.

Het is ook mogelijk om deze schenking over drie achtereenvolgende kalenderjaren te spreiden.

Meer mogelijkheden kan je lezen op de website van de belastingdienst.

Het afsluiten van een familiehypotheek

Met een familiehypotheek leen je een deel van de koopsom van je ouders en niet van de bank. Samen spreken jullie hiervoor een rente af, die je onder voorwaarden kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Als je ouders daarbij een deel van de hypotheekrente terug schenken, dan kun je meer lenen tegen een lagere maandlast.

Je ouders betalen minder belasting over hun spaargeld door het uit te lenen als hypotheek aan jou. Daarnaast ontvangen ze een rente die meer oplevert dan de lage spaarrente van dit moment. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden voor jullie situatie.

Opnemen overwaarde voor betaling woning kind


Veel (groot)ouders hebben overwaarde in hun eigen huis. Bijvoorbeeld doordat ze hun hypotheek al bijna helemaal terugbetaald hebben of door de gestegen huizenprijzen. De mogelijkheid bestaat om voor een deel van de overwaarde weer opnieuw een hypotheek af te sluiten en zo de overwaarde te verzilveren. En met dat geld kunnen ze bijvoorbeeld hun (klein)kinderen helpen met een schenking of een lening.

Vanaf 60 jaar is het mogelijk om één van de verschillende verzilverproducten op de markt te kiezen. Je (groot)ouders moeten wel voldoende inkomen hebben om deze nieuwe lening te betalen, maar de beoordeling daarvan is ruimer en gebeurt op de werkelijke hypotheeklast. Je adviseur kan jullie hierover advies geven.

Meetekenen ouders voor hypotheek

Wat ook kan, is dat je (groot)ouders meetekenen op de hypotheekakte voor jouw hypotheek. Zij zijn dan mede aansprakelijk voor jouw lening. Dit betekent dat zij jouw maandlast moeten betalen, als jij dat niet meer kunt.

Er zijn maar weinig banken die dit willen doen en ook de voorwaarden hiervoor zijn streng. Als je inkomen over een paar jaar is gestegen, kun je de bank vragen om je hypotheek alleen op jouw naam te zetten. Overleg met je adviseur of deze constructie voor jou interessant kan zijn.

Afsluiten van een generatiehypotheek

Veel van de beschreven mogelijkheden worden vaak samengevat in een generatiehypotheek. Dit komt neer op de mogelijkheden die er zijn om als zijnde ouder(s) of grootouder(s) te kunnen helpen bij aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheek voor (klein)kinderen.

Geregeld betreft de oplossing een combinatie van bovengenoemde mogelijkheden. Het is sowieso maatwerk. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan de mogelijkheden met je bespreken en door rekenen.

Vraag vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek aan. Je adviseur bespreekt je situatie graag met jou en rekent voor je uit, hoe je samen met jouw (groot)ouders) optimaal kunt profiteren van de beste mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten. Zo maak je weloverwogen de beste keuze!

Auteur: H.H. (Rico) Geerling FFP