Hypotheekadvies aanvragen

Hypotheek oversluiten

Wanneer is het verstandig om je hypotheek over te sluiten? Een eenduidig antwoord op deze vraag is niet te geven.

Een vuistregel is dat de voordelen van het oversluiten (lagere hypotheekrente, meer passende hypotheekvorm) moeten opwegen ten opzichte van de nadelen (kosten en boeterente).

Of het verstandig is om de  hypotheek over te sluiten hangt mede over welke periode de kosten zijn terugverdiend. De zogenaamde terugverdientijd. Het is een is een veelomvattende berekening en kan het beste worden opgemaakt door je adviseur.

“Met onderstaand verzoek ontvang je een persoonlijke berekening voor het oversluiten van de hypotheek op basis van jouw wensen en uitgangspunten.”

Mogelijkheden en voordelen oversluiten hypotheek

Naast de wens (en het voordeel) van een lagere hypotheekrente en maandlasten, wil je misschien ook wel de (nieuwe) hypotheek aan laten sluiten op je huidige wensen en uitgangspunten. De afgelopen jaren hebben veel mensen een beleggingshypotheek overgesloten naar een annuïteiten of lineaire hypotheek.

Verbouwing van je woning

Vaak kiezen mensen om bij het oversluiten van de hypotheek direct een verbouwing mee te financieren. Met de lage rente en de hoge huizenprijzen kan dit nauwelijks effect hebben op je maandlasten. Het komt voor dat de maandlasten na verbouwing zelfs lager uitkomen. Uiteraard moet het inkomen voldoende zijn om dit te kunnen financieren.

NHG

Tevens bestaat de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten met NHG (Nationale Hypotheeek Garantie). De hypotheekrente is dan een stuk lager en je profiteert van de voordelen van NHG. Of dit voor jou van toepassing is, kan je opvragen bij de hypotheekspecialist.

Hypotheek oversluiten met NHG? Vraag advies aan!

Nadelen oversluiten hypotheek

Het grootste nadeel van het oversluiten van je hypotheek  zijn de kosten en de eventuele boeterente die je moet betalen. Mogelijke kosten waar je mee te maken kan krijgen zijn:

Boeterente:

Op het moment dat je huidige hypotheekrente nog een (lange) periode vast staat bij je huidige hypotheekverstrekker krijg je te maken met boeterente. De contante waarde van het renteverschil van de huidige rente in vergelijking met de actuele hypotheekrente (van je huidige geldverstrekker) moet je betalen als compensatie (boete). Wel mag je rekening houden met een boetevrij percentage. Vaak is dit tussen de 10 a 20%.

De boete is wel fiscaal aftrekbaar in veel gevallen. Vaak wordt de boete meegenomen in de nieuwe hypotheek. De hypotheekrente over dit bedrag is niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Kosten oversluiten hypotheek

Naast de boeterente krijg je ook nog te maken met andere kosten zoals:

  • Taxatiekosten
  • Notariskosten hypotheekakte
  • Advies / Afsluitkosten
  • NHG kosten (eventueel)

Hypotheek oversluiten? Vraag advies aan!