stappen na acceptatie bod

Hypotheek voor starters met toekomstig inkomen

Goed nieuws!

Er zijn ruimere mogelijkheden voor starters op de woningmarkt bij het afsluiten van een hypotheek.

Het afsluiten van een hypotheek voor starters op de woningmarkt met toekomstig inkomen wordt flexibeler.

Binnen de huidige regelgeving geldt dat een aantoonbare stijging van het inkomen binnen een half jaar meegenomen mag worden voor de bepaling van de hoogte van het (toets) inkomen.

In normaal Nederlands:

Stel je voor: Een starter met een bruto jaarinkomen van €  22.500,- krijgt over vier maanden een CAO verhoging (of andere “periodiek”) van  € 100,- per maand.

Het inkomen op basis waarvan de (maximale) hypotheek kan worden berekend is dan bijvoorbeeld € 23.796,- (€  22.500 plus de loonsverhoging inclusief vakantiegeld). De “extra” hypotheek zal dan circa  €  5.500,- bedragen.

Dit verschil lijkt “minimaal” (maar kan uiteraard wel net het verschil maken).

Nieuwe regels hypotheek voor starters met toekomstig inkomen?

Binnen de huidige regelgeving mag de hoogte van de hypotheek ook gebaseerd worden met in achtneming van een (reëel) carrièreperspectief op middellange termijn. Niet elke geldverstrekker gaat hiervan uit, maar er zijn aanbieders die hier in meedenken

Op zich is het logisch om een carrièreperspectief mee te laten tellen bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Een hypotheek is een langlopende verplichting over een periode waar veel kan (en gaat) gebeuren.

 Een  reëel carrièreperspectief hoeft namelijk niet “onzeker te zijn”. Vaak is het zelfs een kwestie van helder doorredeneren.

Een voorbeeld:  Hoe groot is de kans dat een advocaat van 27 jaar over 5 jaar nog hetzelfde verdiend? Het is realistisch dat er op deze leeftijd een positieve inkomensontwikkeling is. De hoogte van de maximale hypotheek waarbij rekening wordt gehouden met toekomstig inkomen is uiteraard maatwerk.

Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan de hypotheekmogelijkheden met toekomstig inkomen vergelijken bij diverse geldverstrekkers.

Andere mogelijkheden als starter

Wat ook kan helpen voor een extra hypotheek boven datgene wat standaard mogelijk is, is:

Meer informatie kan je ook nalezen op de pagina mogelijkheden starters op de woningmarkt.

Terug naar Nieuwsoverzicht