Hypotheek voor verduurzamen woning

Wil jij ook een energiezuiniger huis? Energiezuiniger betekent niet alleen meer comfort maar ook een lagere energierekening. En het is ook nog eens gunstig voor het klimaat.

En door je huis energiezuiniger te maken stijgt de waarde van je huis. Dus hierin investeren heeft veel voordelen. Tegenwoordig kun je je huis op verschillende manieren energiezuiniger maken met je hypotheek.

Veel meer huizen verduurzamen

De overheid wil dat veel meer huizen in Nederland duurzamer worden. Voor nieuwbouwhuizen betekent dit dat ze standaard niet op het gasnet worden aangesloten. Dat gebeurt alleen nog maar als aansluiten op een warmtenet of warmtepomp niet mogelijk of te duur is.

Voor bestaande huizen zijn er verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te betalen met geld uit de hypotheek.

Hoe kun je energie besparen?

Je kunt je huis op verschillende manieren energiezuiniger maken. Bijvoorbeeld door de isolatie te verbeteren.

Denk daarbij aan (betere) isolatie van het dak, de gevel, de vloer en de leidingen.

Verder kun je kiezen voor HR++ glas (dubbelglas) of zelfs HR+++ glas (driedubbel glas), een warmtepomp en natuurlijk zonnepanelen.

Opnemen hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Door de lage hypotheekrente van dit moment is extra geld lenen met je hypotheek een interessante mogelijkheid om je huis energiezuiniger te maken. Bespreek met je adviseur welke mogelijkheid voor jou het meest interessant is.

Wat zijn de mogelijkheden?

  • Gebruik de overwaarde van je koophuis  Is de waarde van je huis hoger dan je hypotheek? Dan heb je overwaarde. Je kunt dan je overwaarde gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Je kunt je hypotheek verhogen of een nieuwe groene hypotheek afsluiten naast je bestaande hypotheek.
  • Sluit een hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen
    Vanaf 2018 kun je niet meer lenen dan de woningwaarde. Alleen voor energiebesparende maatregelen geldt een uitzondering. Hiervoor mag je 6% van de woningwaarde extra lenen, dus maximaal 106% van de woningwaarde.
    Let op: vraag je adviseur naar de mogelijkheden, want dit is niet bij elke bank mogelijk. En er zijn ook banken waarbij je een hogere rente moet betalen als je meer dan 100% van de woningwaarde leent.
  • Leen meer voor een duurzaam huis
    Als je een duurzaam huis koopt, dan kun je meer lenen als je inkomen hoog genoeg is.
    – Koop je ‘nul-op-de-meter-woning’? Dan mag je tot 25.000 euro meer lenen.
    – Bij een woning met een energielabel A++ of hoger mag je tot 9.000 euro extra lenen.
  • Betaal een lagere hypotheekrente bij een ‘groene hypotheek’
    Er zijn verschillende banken en verzekeraars die een ‘groene hypotheek’ Je krijgt een lagere hypotheekrente als de woning aan bepaalde duurzaamheidseisen voldoet.

– Nationale Nederlanden biedt bij duurzame nieuwbouw standaard een gunstige rente aan.
– Bij de GroenHypotheek van Rabobank krijg je 0,2% rentekorting.
– Ook ABN AMRO biedt een duurzaamheidskorting van 0,2% aan.
– Bij Attens krijg je 0,4% korting op de hypotheekrente over maximaal 25.000 euro.
– Bij a.s.r. kun je met de Verduurzamingshypotheek voordelig meer lenen als je gaat verduurzamen.

  • Kies een hypotheek met NHG om te verduurzamen
    Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kiest, dan gaat het geld voor energiebesparende maatregelen in een depot. Je schat van tevoren hoeveel geld je denkt nodig te hebben voor energiebesparende maatregelen. Net zoals bij een standaard verbouwing stuur je dan achteraf je rekeningen voor energiebesparende maatregelen in.
  • Neem een extra lening naast je hypotheek
    Je kunt ook naast je hypotheek een extra lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Want ook de rente die je betaalt over een lening voor de verbouwing of verbetering van je huis kun je, onder voorwaarden, aftrekken van de inkomstenbelasting.
    Zo biedt Rabobank het Rabo Groendepot aan. Dit is een extra lening voor energiebesparende maatregelen tegen een gelijke rente als je hypotheek.

Geen inkomenstoets bij extra hypotheek

 Onder bepaalde voorwaarden geldt er geen inkomenstoets voor een extra hypotheek om je woning te verduurzamen. Dat betekent dat het inkomen niet telt voor je aan te vragen hypotheek. Dit is in onderstaande situaties:

  • je bruto jaarinkomen is ten minste € 33.000;
  • Het maximum is € 9.000 extra hypotheek;
  • Het maximum is 6 procent van de woningwaarde.

Wat is voor jou de beste mogelijkheid?

Er zijn verschillende manieren om energiebesparende maatregelen te financieren. Wil je weten wat voor jou de meest interessante manier is? Vraag dan vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek  aan en bespreek jouw mogelijkheden.

Auteur: H.H. (Rico) Geerling.

Terug naar Nieuwsoverzicht