Hypotheek uitleg

Wat is nu eigenlijk een hypotheek? en hoe kan je een hypotheek afsluiten? Het lijkt misschien een beetje een vreemde vraag, maar ik denk dat een heleboel mensen diverse uitleggen geven aan dit veelbesproken onderwerp.

Ik zal het niet volledig juridisch omschrijven (anders wordt het ook zo saai ), maar op een manier waarbij de “belangrijkste” zaken in het kader van deze website wordt uitgelegd.

Hypotheek:

Een hypotheek is een geldlening waarbij een registergoed als onderpand dient. Een registergoed is bijvoorbeeld een woning (onroerend goed).

Het betreft dus een geldlening met een zekerheid voor 2 partijen (de hypotheeknemer en gever). Wat is nou exact het verschil tussen deze partijen?

De hypotheekgever ben jij!  De persoon die de lening “krijgt” geeft dus dit recht.

Met bovenstaande conclusie gaat dus onderstaande stelling op:

Je neemt niet, maar geeft hypotheek op je woning!

De hypotheeknemer is dus de partij die de lening verstrekt (vaak een financiële instelling zoals een bank of verzekeringsmaatschappij). Dit hoeft echter niet altijd een financiële instelling te zijn, maar kan ook  familie of een particuliere investeerder zijn. Het is in ieder geval de partij die de rente en aflossing ontvangt!

Hypotheekrente:

Naast de verplichting tot het betalen van rente moet de geldlening natuurlijk ook worden afgelost (terugbetaald). De manier van aflossen is afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest.

De hoogte van de rentetarieven die je moet betalen is weer afhankelijk van een heleboel factoren. In het overzicht vind je de meest actuele hypotheekrente.

De aflossing van de geldlening en de te betalen rente vormen de maandlasten (bruto). Om een indicatie te krijgen wat de maandelijkse lasten zijn van een bepaalde hypotheek kan je gaan naar de berekeningsmodule op deze site. Alle opties tot berekeningen kan je selecteren op de homepagina van deze site (rentetarieven).

Hypotheekofferte:

De aanbieding van een bank staat beschreven in de offerte. Hierin worden onder andere de hypotheekrente, aflossingsvorm, rentevasteperiode, voorwaarden, etc. in beschreven.

voordat er een offerte wordt uitgebracht zal er in de eerste instantie een hypotheekadvies worden uitgebracht. Dit kan door een bank of (onafhankelijk) hypotheekadviseur worden verzorgd. De voorwaarden van een desbetreffende bank zijn ook (zeer) belangrijk. Alleen vergelijken op basis van de hoogte van de hypotheekrente en/of maandlasten(en op basis hiervan een hypotheekofferte aanvragen) kan een hele dure rekening zijn (of worden).

Een advies is om goed onderzoek te (laten) verrichten voor de beste oplossing en offerte.

De eerste stap tot een degelijke aanvraag en/of vergelijking is het invullen van dit formulier.

Hypotheek afsluiten:

Als je een hypotheek gaat afsluiten is het dus van belang dat je,  je goed laat informeren en dat deze wordt afgestemd op jouw eisen, wensen en uitgangspunten. De hulp van een specialist is te adviseren.

Een goede vergelijking van de mogelijkheden, oplossingen en advies vind je op deze site.

Hypotheek afsluiten? Het begint hier!

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.