stappen na acceptatie bod

Hypotheek uitleg

Wat is nu eigenlijk een hypotheek? en hoe kan je een hypotheek afsluiten? Het lijkt misschien een beetje een vreemde vraag, maar ik denk dat een heleboel mensen diverse uitleggen geven aan dit onderwerp.

Ik zal het niet volledig juridisch omschrijven maar op een manier waarbij de “belangrijkste” zaken in het kader van deze website wordt uitgelegd.

Hypotheek

Een hypotheek is een geldlening waarbij een registergoed als onderpand dient. Een registergoed is bijvoorbeeld een woning (onroerend goed). Het betreft dus een geldlening met een zekerheid voor 2 partijen (de hypotheeknemer en gever). Wat is nou exact het verschil tussen deze partijen?

De hypotheekgever ben jij!  De persoon die de lening “krijgt” geeft dus dit recht.

Met bovenstaande conclusie gaat dus onderstaande stelling op:

Je neemt niet, maar geeft hypotheek op je woning!

De hypotheeknemer is dus de partij die de lening verstrekt (vaak een financiële instelling zoals een bank of verzekeringsmaatschappij). Dit hoeft echter niet altijd een financiële instelling te zijn, maar kan ook familie of een particuliere investeerder zijn. Het is in ieder geval de partij die de rente en aflossing ontvangt.

Hypotheekrente

Naast de verplichting tot het betalen van rente moet de geldlening natuurlijk ook worden afgelost (terugbetaald). De manier van aflossen is afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest.

De hoogte van de rentetarieven die je moet betalen zijn afhankelijk van een heel aantal factoren. In het overzicht vind je de meest actuele hypotheekrente.

De aflossing van de geldlening en de te betalen rente vormen de maandlasten (bruto). Om een indicatie te krijgen wat de maandelijkse lasten zijn van een bepaalde hypotheek kan je een berekening doen voor de maandlasten van een hypotheek.

Hypotheekofferte

De aanbieding van een bank staat beschreven in de offerte. Indien de offerte nog een vrijblijvend karakter heeft, is er sprake van een rente aanbod. Hierin worden onder andere de hypotheekrente, aflossingsvorm, rentevaste periode en voorwaarden in beschreven.

voordat er een offerte wordt uitgebracht zal er in de eerste instantie een hypotheekadvies worden uitgebracht. Dit kan door een bank of (onafhankelijk) hypotheekadviseur worden verzorgd. De voorwaarden van een desbetreffende bank zijn  belangrijk. Alleen vergelijken op basis van de hoogte van de hypotheekrente en/of maandlastenen is niet verstandig. Natuurlijk is de hoogte van de hypotheekrente van belang, maar de voorwaarden moeten wel passen in een persoonlijke situatie.