Hypotheekrente einde rentevaste periode

Hypotheekrente einde rentevaste periode kan een onaangename verassing betekenen.

Aan het einde van een rentevaste periode kan je geconfronteerd worden met een “aanbieding” van de bank waar je niet heel blij van kan worden. De hypotheekrente kan dan hoger uitkomen dan de hoogte van de hypotheekrente als je als nieuwe klant bij de desbetreffende bank zou krijgen.

De actuele hypotheekrente vind je in de hypotheekrentelijst.

Hypotheekrente einde rentevaste periode met een te hoge rente?

Een hogere hypotheekrente bij ingang van een  rentevaste periode wordt vaak veroorzaakt doordat banken bij het afsluiten van een hypotheek eenmalige kortingen verstrekt.

Bijvoorbeeld een introductiekorting, of een korting als je een lopende rekening opent (of bijvoorbeeld als je een bepaalde verzekering afsluit). Deze kortingen gelden veelal voor de eerste rentevaste periode en zie je niet terug bij een verlenging van een renteperiode. Om het verschil met jouw aanbod te vergelijken, kan je gebruik maken van de hypotheekrentelijst.

Om erachter te komen of een eventuele overstap naar een andere bank te overwegen is, kan je gebruik maken van het hypotheekofferte aanvraagformulier (dit is vrijblijvend en kosteloos).

Waar moet je opletten als je eventueel je hypotheek gaat oversluiten naar een andere bank:

Op het moment dat je eventueel je hypotheek wilt oversluiten naar een andere bank in verband met een lagere hypotheekrente zal dit goed moeten worden doorgerekend om te zien of dit wel rendabel is.

Bij het oversluiten van de hypotheek krijg je namelijk ook te maken met diverse kosten.

Bijvoorbeeld taxatiekosten, notariskosten en afsluitkosten voor de hypotheek. Deze kosten moeten natuurlijk wel worden terugverdiend met het verschil in de hoogte van de hypotheekrente. Vaak worden deze kosten meegefinancierd in de nieuwe hypotheek.

Met boeterente heb je vaak niet te maken, aangezien deze niet wordt berekend na een rentevaste periode.

Om erachter te komen of het verstandig zou kunnen zijn, kan je vrijblijvend en kosteloos dit formulier invullen.

Alternatieven voor het oversluiten van de hypotheek:

Naast de berekening voor het oversluiten van de hypotheek, is het zeker ook raadzaam om na te laten gaan of er nog eventueel extra kortingen zijn te bedingen bij de huidige bank.

Wellicht is de hoogte van de hypotheek in relatie tot de waarde van de woning (veel) beter dan bij het aangaan van de hypotheek. Als dit kan worden aangetoond met bijvoorbeeld een WOZ beschikking, kan er ook wel eens een korting worden gegeven op het hypotheekrente aanbod.

Ga niet zomaar akkoord met het aanbod, maar oriënteer je op de huidige rentemarkt en bekijk wat mogelijkheden en alternatieven zijn.

Hypotheekrente einde rentevaste periode? Bekijk de mogelijkheden en alternatieven en vul dit formulier in.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.