Hypotheekrente middelen ING correct?

Bij de ING bank bestaat de mogelijkheid tot het middelen van de hypotheekrente. Meer hierover kan je lezen op de pagina van ING.

Is de berekening tot het middelen van de hypotheekrente wel helemaal correct? Eerst even een korte uiteenzetting wat rentemiddeling is:

Korte uitleg hypotheekrente middelen:

Bij het middelen van de hypotheekrente “smeer je de boeterente uit” over de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt dan de actuele hypotheekrente van de bank met een opslag voor het “terugbetalen” van de boeterente. Het middelen van de hypotheekrente is een alternatief voor het oversluiten van de hypotheek.

De boeterente is het bedrag dat je moet betalen als je het lopende rentecontract “openbreekt”.

Het is de contante waarde van het renteverlies dat de bank loopt voor de nog resterende duur van de rentevaste periode.

In het artikel “iedereen lage hypotheekrente”  en “Tips voor lagere hypotheekrente en maandlasten” lees je hier meer over.

Je gaat dus de huidige lage hypotheekrente betalen met een opslag om de boeterente te financieren over de nieuwe rentevaste periode. Dit kan per direct al (heel) veel geld opleveren. De maandlasten kunnen fors dalen.

Bij ING bestaat dus de mogelijkheid tot het middelen van de hypotheekrente.

Wat ING vergeet bij het middelen van de hypotheekrente:

Bij het berekenen van de boeterente houd je normaal gesproken rekening met het boetevrije percentage. Dit kan bij ING 10% of 20% zijn.

Bij een hypotheek van EUR 200.000,- wordt de boete dus berekend over EUR 180.000,- (10% boetevrij) of EUR 160.000 (20% boetevrij).

De hoogte van de boete is de grondslag voor de opslag op de hypotheekrente.

Hier gaat het niet helemaal eerlijk bij ING (vind ik). Bij het bepalen van de boeterente voor het middelen van de hypotheekrente wordt er geen rekening gehouden met het boetevrije percentage.

De uitkomst is dus een hogere boete en opslag.

ING is echter niet de enige die dit op deze manier berekend. Ook SNS en Achmea maken zich hier schuldig aan.

Obvion houdt wel rekening met het boetevrije bedrag.

Een nuance:

Natuurlijk is het zo dat bovenstaande niet helemaal “netjes is”, maar het is wel zo dat ING een van de weinige banken is die het middelen van hypotheekrente sowieso aanbiedt.

Met deze voorwaarden biedt ING de consumenten de mogelijkheid tot een keuze. Vele aanbieders bieden deze keuze überhaupt niet.

Of het middelen van hypotheekrente de beste keuze is, is persoonlijk en afhankelijk van diverse factoren. Om uit te vinden of het middelen van hypotheekrente of bijvoorbeeld het oversluiten van de hypotheek de best keuze is, kan je een hypotheekadvies aanvragen.

Terug naar Nieuwsoverzicht