stappen na acceptatie bod

Hypotheekrente vast of variabel

Kiezen voor een hypotheekrente vast of variabel is een belangrijke beslissing. Eigenlijk is het een soort van beleggingsbeslissing.

Een variabele hypotheekrente biedt veelal voordeel op korte termijn. Bij een hypotheekrente die je langer vastzet “koop je meer zekerheid”.

Beide heeft dus zo z’n voordeel. Het is te adviseren om niet alleen naar de prijs (de maandelijkse hypotheeklasten) te kijken, maar ook een gefundeerde keuze (en vergelijking) te maken bij deze keuze.

Hypotheekrente vast of variabel, waar op te letten:

De keuze voor een rentevaste periode (variabel of vast) is van belang bij het afsluiten of verlengen van de hypotheek. Het is verstandig om te inventariseren of het inkomen en/of vermogen eventuele schommelingen in de hypotheekrente kan dragen.

Bij een variabele hypotheekrente kunnen de lasten sterk schommelen en ook relatief snel stijgen. Hierdoor moet je natuurlijk niet in de problemen komen.

Vaak hoor je argumenten dat je de variabele hypotheekrente dan toch altijd kan vastzetten en hiermee “het probleem is opgelost”. Dan is mijn vraag, wanneer zou je dit dan doen?

Het “gevaar” is dat dan de variabele hypotheekrente wordt vastgezet als deze al behoorlijk is gestegen. Op het moment dat je dan de hypotheekrente vast zet, is de kans groot dat de vaste hypotheekrente ook (relatief) hoog is. Vaak volgt er dan spijt als deze weer gaat dalen (en je geconfronteerd kan worden met boeterentes als je dan de hypotheekrente weer wilt omzetten naar variabel).

Men zegt wel eens dat je stil moet blijven zitten “als je geknipt en geschoren wordt”.

Je “moet”  dus goed bestand zijn tegen renteschommelingen (in financiële en rationele zin). Sommige hypotheekvormen zijn veelal niet mogelijk met een variabele hypotheekrente (bijvoorbeeld een spaar- of bankspaarhypotheek).

De actuele hypotheekrente vast of variabel kan je vergelijken in de hypotheekrentelijst.

De voordelen van een vaste hypotheekrente:

De voordelen liggen voornamelijk in het feit dat je meer zekerheid hebt in de maandelijkse hypotheeklasten voor de periode dat de hypotheekrente vast staat. Deze zekerheid brengt veelal een bepaalde prijs met zich mee (een hogere hypotheekrente).

Conclusie:

De keuze voor een hypotheekrente vast of variabel gaat verder dan alleen het vergelijken van het verschil in maandlasten. Denk ook na over eventuele gevolgen bij schommelingen.

De actuele vaste en variabele hypotheekrente kan je vergelijken in de hypotheekrentelijst.

Om een exacte berekeningen en vergelijking op te vragen kan je gebruik maken van het hypotheekofferte aanvraagformulier (dit is vrijblijvend en kosteloos).

Terug naar Nieuwsoverzicht