Hypotheekrenteaftrek bij aflossen in 2013

Hypotheekrente aftrek bij aflossen 

Op 5 september 2012 (vol in  de verkiezingsstrijd) publiceerde het Algemeen Dagblad onderstaand artikel.

Aftrek van hypotheekrente kan straks alleen nog als huiseigenaren de lening voor hun woning ook daadwerkelijk aflossen. Dat staat in het Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt.Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Het plan geldt voor wie na 1 januari een nieuwe hypotheek afsluit. Hypotheken waarbij niet wordt afgelost of waarbij het voor de fiscus alleen maar lijkt alsof er wordt afgelost, vallen in de toekomst buiten de aftrekregeling.Het plan van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) is de uitwerking van de afspraken over de woningmarkt die in het Lenteakkoord zijn gemaakt door VVD, CDA, D66 en GroenLinks en de ChristenUnie.Bron: Volkskrant en Algemeen Dagblad

Invloed  op de woningmarkt en starters?

Dit zou betekenen dat de annuiteitenhypotheek en lineaire hypotheek erg populair zullen worden voor starters op de woningmarkt. Deze hypotheekvormen zijn transparant en goed te vergelijken. De hoogte van de rentetarieven zullen belangrijker gaan worden in de vergelijking.

De (netto) hypotheeklasten zullen (flink) hoger uitvallen voor starters vanaf 2013.

Voor mensen met een hypotheek waarbij (waarschijnlijk) deze regels niet (of in mindere mate) gaan gelden zal er veel kunnen veranderen bij verhoging van de hypotheek (bijvoorbeeld bij verhuizing of verbouwing).

De complexiteit zal toenemen en dus ook de “noodzaak” voor goed hypotheekadvies.

Benieuwd naar de mogelijkheden en de consequenties? Vul het formulier voor een hypotheekofferte in!

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.