Hypotheekrenteaftrek VVD en PVDA

Hypotheekrenteaftrek VVD en PVDA.

Moeten we nu blij zijn dat er eindelijk een kogel door de kerk is en er een einde is gekomen aan de onzekerheid en de mist die hing over het “H-Woord“? Wellicht moeten we echter niet zo ontzettend blij zijn met de uiteindelijke consequentie van deze zekerheid.

Ik denk dat bovenstaande stellingen beide wel kloppen. Ik zal ze trachten toe te lichten:

Akkoord Hypotheekrenteaftrek VVD en PVDA:

In het akkoord is er naar voren gekomen dat er voor zowel de bestaande- als nieuwe hypotheken er een beperking komt op de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2014 zal de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 0,5% afnemen. De aftrek wel te verstaan (en niet de hypotheekrente). Over een periode van 28 jaar zal de hypotheekrenteaftrek dan uitkomen op een maximale aftrek op het niveau van de derde belastingschijf.

De 28 jaar voor bestaande situaties is in veel gevallen echter een theoretische tijd, aangezien de duur van de hypotheekrenteaftrek al was gemaximeerd naar 30 jaar (regel ingegaan in 2001). Als je dus in 2005 de eerste hypotheek af hebt gesloten, loopt de duur van de hypotheekrenteaftrek “al” af in 2035.

De bovenstaande regel is echter bovenop het lente-akkoord gekomen!! Deze regeling was (is) de echte zware versobering.

De tekst uit het regeerakkoord (waaronder dus de hypotheekrenteaftrek VVD en PVDA) kan je hier lezen.

In het lente akkoord wordt alleen nog hypotheekrenteaftrek toegestaan als er (volledig) annuitair wordt afgelost!

Geen aflossingsvrije, spaar of beleggingshypotheken meer (met hypotheekrenteaftrek). Maar een “verplichte winkelnering” opgelegd door de staat.

Wellicht dat er in de komende dagen nog wat “scherpe randjes” af gaan, maar de consequentie is dat starters vanaf 2013 flink meer gaan betalen.

Conclusie:

Ik denk dat het zeker goed is dat er eindelijk duidelijkheid is over de hypotheekrenteaftrek. Het “onzekere gedoe” is eindelijk over. De prijs voor deze “zekerheid” is echter hoog! In de maandlasten en keuzevrijheid wellicht veel te hoog!

Het gewenste effect van een huizenmarkt die nu uit het slop moet gaan komen betwijfel ik ten zeerste. Maar dat zal de toekomst leren.

De hoogte van de hypotheekrente zal een steeds belangrijker instrument gaan worden om hypotheken (en maandlasten) te vergelijken.

De meest actuele hypotheekrente is te vergelijken op deze pagina.

Om er direct achter te komen (om echt goed door te laten rekenen) wat de effecten zijn in jouw specifieke situatie kan je het hypotheekofferte aanvraagformulier invullen!

Hypotheekrenteaftrek VVD en PVDA? Kom er exact achter door het invullen van dit formulier!

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.