stappen na acceptatie bod

Hypotheekrenteaftrek

Er wordt de laatste tijd (jaren) heel veel gesproken over de hypotheekrenteaftrek. De politiek, banken, makelaarsorganisaties, hypotheekadviseurs (en organisaties) hebben allemaal meningen en ideeën.

Het gevolg is dat er veel onzekerheid heerst over de toekomst en de zekerheid van de hypotheekrente aftrek.

Het is moeilijk (of bijna niet) te bepalen wat de exacte persoonlijke consequenties gevolgen zijn (van de beperking) van de hypotheekrente aftrek zijn zonder hulp in te schakelen van een financieel specialist.

Maar wat is nou hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die je betaalt voor een woning is aftrekbaar van de inkomstenbelasting in box 1. Hiermee wordt bedoeld de hypotheekrente die ook daadwerkelijk is (wordt) gebruikt voor de aankoop en/of verbouwing van de woning. Deze aftrekpost wordt gecorrigeerd (naar beneden bijgesteld) met een bedrag dat afhankelijk is van de WOZ waarde (fiscale waarde van de woning).

Als je een hypotheek hebt afgesloten om consumptieve bestedingen te doen (bijvoorbeeld een verhoging van de hypotheek om een consumptief krediet in te lossen) dan is de hypotheekrente hierover niet aftrekbaar.

De maximale duur van de hypotheekrenteaftrek staat op 30 jaar. Deze regel is ingegaan in 2001. In 2031 gaat een hele groep mensen dus de gevolgen merken van deze regel.

Het is daarom ook zeker verstandig om goed te berekenen wat de gevolgen zijn zodat je niet voor “vervelende verrassingen” komt te staan.

Momenteel zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van hypotheekrenteaftrek. Zoals bijvoorbeeld de verplichting tot aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. De ontwikkelingen en gevolgen kan je nauwlettend in de gaten houden via onze speciale berichten module.

Om erachter te komen wat de hypotheekrenteaftrek daadwerkelijk voor gevolgen heeft in jouw specifieke situatie kan je een hypotheekofferte aanvragen.

Je weet dan zeker dat jouw persoonlijke situatie goed wordt doorgerekend en je weet wat consequenties en oplossingen zijn.