hypotheekleads kopen

Koopgarant mogelijkheden

Een mogelijkheid voor de starter op de woningmarkt zijn de zogenaamde Koopgarant woningen.

Bij het aankopen van een woning met Koopgarant, koop je met korting. Je koopt dus een woning in een duurder prijssegment waar een lagere aankoopsom voor geldt.

Voor niets gaat de zon op, dus gelden er wel bepaalde voorwaarden waar het aan moet voldoen.

Starter op de woningmarkt? Ontvang hier vrijblijvend jouw persoonlijke mogelijkheden!

Delen van winst en verlies

Bij de aankoop van een koopgarant woning wordt een waarde bepaald door een onafhankelijk taxateur. Deze waarde (en de uiteindelijke aankoopsom) vormt het eerste “meetmoment”.

Als je op enig moment de koopgarant woning gaat verkopen, volgt meetmoment twee. Een onafhankelijk taxateur stelt opnieuw de waarde vast. Het verschil in waarde voor- en na de aankoop betreft de winst of het verlies.

Deze som wordt dan gedeeld met de instantie (vaak een woonstichting) en jezelf. De deling hoeft niet perse 50% <=> 50% te zijn.

Het nadeel is dus dat de winst niet volledig aan je toekomt, maar dat een mogelijk verlies ook niet volledig voor jouw rekening komt.

Wat de verdeling is, staat in de koopovereenkomst.

Terugkoop garantie

Bij een koopgarant woning geldt een terugkoop garantie. Dit is een fijne voorwaarde aangezien je er altijd zeker van bent dat je de woning kan verkopen.

De woonstichting heeft de plicht om de woning terug te kopen. De woning kan je dus ook niet zelfstandig te koop zetten.

Starter op de woningmarkt? Ontvang hier vrijblijvend jouw persoonlijke mogelijkheden!

Nationale Hypotheek Garantie:

Bij een aankoop van een woning met Koopgarant voorwaarden geldt de plicht tot het sluiten van een hypotheek met NHG.

Niet elke bank heeft de mogelijkheid tot een hypotheek met NHG in combinatie met een koopgarant woning.

Vraag dit dus aan de hypotheekadviseur bij het hypotheekadvies.

Zijn er overal mogelijkheden tot koopgarant?

Nee, helaas gelden er niet overal mogelijkheden tot koopgarant woningen. Er zijn diverse gemeentes waar er aanbod is tot koopgarant woningen. De voorwaarden verschillen vaak ook per gemeente, woningstichting, etc..

De lokale hypotheekadviseur weet exact wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn in jouw regio. Vraag dit na bij een eerste gesprek met de hypotheekadviseur.

Starter op de woningmarkt? Ontvang hier vrijblijvend jouw persoonlijke mogelijkheden!

Alternatieven voor een koopgarant woning

Als je niet in aanmerking komt voor een koopgarant woning. Of er is (momenteel) geen aanbod in jouw regio, dan zijn er wellicht alternatieven in de vorm van een starterslening.

Een groot verschil is dat je bij een starterslening mogelijk meer mag lenen om een woning aan te kopen. Bij een koopgarant woning, hoef je niet meer te lenen maar koop je dus met korting.

Wil je meer weten over startersleningen als alternatief voor koopgarant? Op de pagina starterslening berekenen vind je veel informatie en zie je direct of er mogelijkheden zijn in jouw gemeente.

hypotheek met startersmogelijkheden?