Lagere hypotheekrente door ECB ingrijpen

Recentelijk (2 mei 2013) heeft de ECB de rente naar beneden bijgesteld. Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, maakte dit bekend.

Het rentetarief ging met 0,25% omlaag tot een niveau van 0,5%.  Het rentetarief betreft de zogenaamde “herfinancieringsrente”. Dit is de rente die banken betalen voor leningen van de ECB.

Rede tot verlagen van rentetarief ECB:

Het stimuleren van de economie is de belangrijkste rede tot het verlagen van het rentetarief.  Tevens bestond (bestaat) er angst op vertraging van het Europees herstel. Vertrouwensindicatoren gaven (geven) dit aan.

Het verlagen van rente geeft de economie een impuls. Een lagere rente stimuleert het bedrijfsleven tot het doen van investeringen. Een lagere rente stimuleert tevens de consumptie (sparen wordt ontmoedigd). Of deze renteverlaging direct deze gevolgen zal hebben wordt door diverse economen ook tegengesproken.

Het sentiment bij veel consumenten is zeker niet altijd positief waardoor het gewenste effect wel eens zou kunnen uitblijven.

Lager rentetarief ECB en de hypotheekrente:

Een verlaging van het rentetarief van de ECB kan ook invloed hebben op de hoogte van de hypotheekrente. De afgelopen weken is de hypotheekrente al diverse malen gedaald. De aankondiging van de verlaging van het rentetarief van de ECB “zat al een tijdje in de lucht”. De hoogte van de actuele hypotheekrente kan je vergelijken in de hypotheekrentelijst.

De hoop is gevestigd dat banken de daling verder gaan doorgeven aan klanten waardoor de hypotheekrente verder naar beneden kan.

Er bestaat nog een aanzienlijk verschil in de hoogte van de hypotheekrente in Nederland en de omringende landen (bijvoorbeeld Duitsland en België). Het verschil in hoogte van de hypotheekrente  met Duitsland en Nederland kan oplopen tot 2%.

Actuele hypotheekrente vergelijken:

De actuele hypotheekrente kan je vergelijken op de pagina hypotheekrente vergelijken. Deze lijst wordt dagelijks (automatisch) bijgewerkt. Door de vele wijzigingen (dalingen) van de hypotheekrente van diverse banken kan het voorkomen dat de bank met de laagste hypotheekrente alweer “is ingehaald” door een andere bank.

Om zekerheid te krijgen over de meest actuele hypotheekrente kan je een hypotheekofferte aanvragen. Deze aanvraag is vrijblijvend en kosteloos.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.