Marges hypotheekrente dalen

Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de marges (overwinsten) dalen op de hypotheekrentes. Dit is tevens af te lezen uit (onderstaande) rentebarometer.

Rentebarometer eigen huis hypotheekrente

Dit betekent dat de banken genoegen nemen met lagere marges op de hypotheekrente. De marges zijn nog steeds relatief hoog, maar nemen dus af.

Uit een calculatie van de Vereniging blijkt dat je bij een hypotheek van € 200.000,- circa € 85,- teveel betaalt per maand aan de te hoge marge.

Bij een rentevaste periode van 10 is de marge momenteel circa 0,49%. Deze bedroeg circa 0,8% in april dit jaar.

Waarom dalen de marges?

Een belangrijke reden dat de marges dalen (en daarmee dus ook de hoogte van de huidige hypotheekrente stabiel blijft) is de toenemende concurrentie tussen aanbieders onderling.

Grote banken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING verliezen marktaandeel aan partijen zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen zijn minder afhankelijk van de (gestegen) tarieven op de kapitaalmarkt en rekenen deze dus ook niet door op de rentetarieven.

Als banken de hypotheekrentes (ook) niet, of beperkt laten stijgen (uit concurrentie overwegingen) nemen deze dus genoegen met een lagere marge.

Hoe lang de banken dit nog “vol kunnen houden” is de vraag. Op enig moment zal de hypotheekrente stijgen. Wanneer en in welke mate is natuurlijk de vraag.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.