Maximale hypotheek daalt verder in juli 2015

Per 1 juli 2015 daalt de maximale hypotheek verder. De normen voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) worden aangescherpt en de maximale hypotheek daalt hierdoor flink.

Vooral starters op de woningmarkt zullen dit gaan merken bij het aanvragen van een (maximale) hypotheek.

Wat verandert er per 1 juli 2015?

De wijzigingen zijn tweeledig. Het heeft te maken met de maximale hypotheek in relatie tot het inkomen en de absolute maximale hypotheeksom die wordt verlaagd (maximale NHG grens).

  • Maximale hypotheek op basis van het inkomen:

De maximale hypotheek op basis van het inkomen wordt mede lager lager door het instellen van een (minimale) toetsrente voor het verkrijgen van  een hypotheek. De maximale hypotheek wordt onder meer berekend door de maximale woonlasten te toetsen ten opzichten van het (bruto) inkomen.

De woonlasten worden gevormd door het betalen van hypotheekrente en aflossing. Over het algemeen dus de annuïteit. Op het moment dat je de (maximale) woonlasten berekent met een (hele) lage hypotheekrente, bestaat er dus veel “ruimte” voor hypotheekrentelasten.

Je mag momenteel de maximale hypotheek berekenen op basis van de werkelijke hypotheekrente (vanaf een rentevaste periode van 10 jaar).

Na 1 juli moet dit echter minimaal 3,5% zijn (de minimale toetsrente). Dit brengt momenteel een fors verschil met zich mee. Op het moment dat de hypotheekrente gaat stijgen worden de verschillen dus wel kleiner met de huidige maximale hypotheek.

De minimale toetsrente staat los van de huidige toetsrente van 5% welke gehanteerd moet worden bij een rentevaste periode korter dan 10 jaar (volg je het nog,….   ga anders direct maar naar de conclusie!).

Daarnaast worden diverse tabellen, welke o.a. NHG hanteert, voor de bepaling van de woonquote en de maximale hypotheek in relatie tot het inkomen soberder. Vooral de mensen met wat “lagere inkomens” gaan dit extra merken.

Voor starters op de woningmarkt wordt het dus lastiger na 1 juli. Met deze aanpassingen loopt het verschil zomaar op tot 10% lagere maximale hypotheek vanaf 1 juli.

  • Maximale NHG grens daalt verder

Het absolute maximum voor een hypotheek met NHG daalt tevens verder tot EUR 245.000,-. Het absolute maximum stond op EUR 265.000,-. Een daling van EUR 20.000,-. Bij deze absolute grens wordt rekening gehouden met een kostenpercentage (van 6%) . Een maximale aankoopsom van een woning ligt dus op EUR 231.132,-.

Dit maximale kostenpercentage staat echter los van de maximale hypotheek van 103% van de waarde van de woning (om het even makkelijk te houden,……).

Conclusie:

De maximale hypotheek daalt en vooral starters op de woningmarkt gaan dat merken. De daadwerkelijke woonlasten voor de starter op de woningmarkt met een “maximale hypotheek” zijn momenteel erg laag door de lage hypotheekrente. Helemaal als je deze vergelijkt met de huidige huren (als je daar als starter al voor in aanmerking komt).

Een hypotheekofferte met een offertedatum van voor 1 juli kan dus belangrijk zijn als je nog gebruik wilt maken van de huidige regelgeving.

Zijn de strengere regels wellicht een beetje over betutteling? Geeft dit weer een zet in de verkeerde richting voor de aantrekkende woningmarkt?

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Ik lees jullie reactie graag.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.