NHG 2013 en de gevolgen

In 2013 gaan de normen van NHG drastisch veranderen (zoals het er nu naar uitziet). Daar waar in de eerste instantie bestaande hypotheken zouden worden “gespaard”, gaat dat (grotendeels) niet gelden voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

De huidige hypotheekvormen die geen annuitaire of lineare hypotheek betreffen (het overgrote deel van de markt) mogen niet worden meegenomen naar de volgende woning.

NHG 2013:

De gevolgen zijn dat als men een nieuwe hypotheek afsluit met NHG deze volledig moet worden afgelost om hypotheekrenteaftrek te behouden.

Je kan uiteraard de huidige hypotheekvorm (en “oude” regels wel behouden), maar dan zal er geen NHG mogelijk zijn. Dit betekent echter een hogere hypotheekrente.

Dit zal ook gaan gelden als je bijvoorbeeld de hypotheek gaat oversluiten door bijvoorbeeld een verbouwing te financieren, of omdat het huidige rente aanbod van de huidige bank niet concurrerend is (hier is trouwens een uitzondering op als je de hypotheek oversluit, maar niet verhoogd).

Consequenties NHG 2013:

Naar schatting zal er door deze regeling minder behoefte zijn voor de aankoop van een nieuwe woning (binnen de NHG grenzen). De gevolgen voor de doorstroming op de huizenmarkt zal niet positief zijn. Oftewel de verwachting dat de huizenmarkt nog vaster komt te zitten lijkt me duidelijk. Een verdere prijsdaling van woningen lijkt bijna onvermijdelijk.

Macht van de banken:

Mijn mening is dat de banken nog meer grip gaat krijgen op de klant aangezien het overstappen naar een andere bank (bij een onredelijk rentevoorstel) al snel niet meer lonend is. De “noodzaak” van scherpe concurrentie op de hypotheekrente zal wat minder hoeven zijn.

Tevens zullen er wellicht partijen uit de markt verdwijnen die hun winstmarge voornamelijk terug zien in aanverwante producten (bijvoorbeeld levensverzekeringsmaatschappijen).

Er wordt opgeroepen om deze drastische maatregel (NHG 2013) terug te draaien of enigszins te versoepelen.

Momenteel zijn er ongeveer 1 miljoen hypotheken met NHG.

NHG 2013 en de gevolgen? Weten wat er nog wel mogelijk is? Vul het hypotheekofferte aanvraagformulier in!

De wijzigingen en voorwaarden staan ook beschreven op de pagina van NHG.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.