NHG voorwaarden en voordelen in 2023

Wil je een huis kopen? Dan kan je wellicht in aanmerking komen voor NHG.

Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van NHG. En wat zijn de voorwaarden in 2023? Als je van plan bent om een huis te kopen, ben je vast de term Nationale Hypotheek Garantie tegengekomen. Maar wat is NHG.

Kortgezegd kan je NHG omschrijven al een financieel vangnet. De “Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen” staat garant voor de hypothecaire lening die je afsluit. De bank loopt hierdoor minder risico en dat heeft bepaalde voordelen. Uiteraard gelden er ook voorwaarden. Hieronder een aantal voorbeelden.

Tijdelijk minder hypotheeklasten betalen

Als er een periode en/of situatie is dat het tijdelijk lastiger is om de hypotheek niet meer (volledig) te kunnen betalen kan er met de bank worden afgesproken dat je tijdelijk minder hypotheeklasten gaat betalen.

Bijvoorbeeld omdat je werkloos raakt. Deze tijdelijke verlaging is altijd op basis van voorwaarden en afspraken met de bank. Het verschil moet op een later ogenblik worden terugbetaald. De terugbetaling van het verschil  kan bijvoorbeeld met een extra leningdeel binnen de hypotheek. Dit heeft wel consequenties voor een BKR notering.

Restschuld bij verkoop van de woning

Bij gedwongen of vrijwillige verkoop van de woning kan het zo zijn dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Hierdoor ontstaat er een restschuld. Er zijn dan mogelijkheden dat NHG deze restschuld voldoet. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden en met de kanttekening dat dit ook consequenties heeft voor een codering bij het BKR.

Wat zijn de NHG voorwaarden in 2023?

Een aantal voorwaarden om voor NHG in aanmerking te komen in 2023 zijn:

  • Maximale hypotheek van € 405.000,-.
  • de koopsom of de marktwaarde van de woning mag ook niet meer bedragen dan € 405.000,-.
  • De woning moet gebruikt worden als hoofdverblijf

Er bestaat een mogelijkheid tot het afsluiten van een hogere hypotheek als deze verhoging wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Dit is maximaal 6%. De maximale hypotheek met energie besparende voorzieningen is in 2023 dus € 429.300,-.

Wil je energiebesparende maatregelen treffen? Dan mag je nog 6% meer lenen (2023: maximaal ). Het extra geld moet je wel volledig gebruiken voor energiebesparende voorzieningen.

Lagere hypotheekrente

Omdat NHG garant staat voor betaling van de woonlasten of bij een restschuld is er een minder risico voor de bank. Hierdoor krijg je een korting op de hypotheekrente. Gemiddeld is deze korting 0,4%. Er zijn aanbieders waarbij deze korting zelf nog hoger is, bijvoorbeeld in combinatie met energiebesparende voorzieningen. In de hypotheekrente lijst kan je alle aanbieders met de actuele NHG hypotheekrente vergelijken.

 

Bereken hier direct jouw laagste hypotheekrente

 

Het is wel zo dat je eenmalig een borgtochtprovisie moet betalen voor Nationale Hypotheek Garantie. In 2023 is dit 0,6% van de hoogte van de hypotheek die je afsluit. Dit bedrag mag je in aftrekken van de inkomstenbelasting.

Hypotheekberekening met NHG?

Voor het opmaken van een volledige hypotheekberekening met NHG kan je een verzoek doen voor een berekening. Uiteraard kan je ook direct een hypotheekadvies gesprek inplannen met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Hieronder een video afkomstig van NHG met uitleg van NHG.

 

Ja, Ik ontvang graag onafhankelijk hypotheekadvies!

 

 

Auteur: H.H. (Rico) Geerling FFP

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.