Wat doet de huizenmarkt in 2021

Wat zijn gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt?

Ben je op zoek naar een koopwoning? Dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je snel moet beslissen en dat er vaak hoger wordt geboden dan de vraagprijs. Gemiddeld staan huizen 4 weken te koop en bijna 60% wordt boven de vraagprijs verkocht.

Huizenmarkt in 2020

In 2020 heeft de coronacrisis grote gevolgen voor de economie gehad, maar opvallend genoeg veel minder voor de huizenmarkt. In 2020 werden zelfs 7,7% meer woningen verkocht dan in 2019. De woningprijs steeg in 2020 op jaarbasis gemiddeld met 7,8% (CBS) en is daarmee nog hoger dan de prijsstijging van 6,9% in 2019. Alle coronamaatregelen en onzekerheid over werk en inkomen hebben er niet voor gezorgd dat kopers hun verhuisplannen hebben uitgesteld.

Huizenprijzen zijn extreem gestegen

De enorme stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren heeft een aantal oorzaken:

  1. De hypotheekrente is historisch laag. Gemiddeld daalden de hypotheekrentes in 2020 met een rentevaste periode langer dan 10 jaar met ruim 0,5% (ING). Door de lage maandlasten is een huis kopen voor veel mensen nog interessanter geworden, terwijl een huis huren ondertussen flink duurder is geworden.
  2. De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost. De vraag naar koophuizen is groter dan het huizenaanbod. In 2020 daalde het aantal huizen dat te koop stond naar een historisch dieptepunt: van 1,2% van alle koopwoningen naar 0,9% (ING). Hierdoor was de keuze voor potentiële woningkopers kleiner. En door de stikstof- en PFAS-crisis worden veel nieuwbouwplannen vertraagd.
  3. Veel spaargeld is naar de huizenmarkt gegaan de afgelopen jaren. Veel mensen hebben met spaargeld een tweede huis gekocht als beleggingsobject dat ze verhuren, bijvoorbeeld om de lage of zelfs negatieve spaarrente te ontlopen.
    Ook schenken ouders en grootouders hun kinderen of kleinkinderen geld om een huis te kunnen kopen. Hiervoor gebruiken ze de ruime schenkingsvrijstelling van de Belastingdienst, die in 2021 105.302 euro is.

Hoe ziet de huizenmarkt er in 2021 uit?

Het lijkt onvermijdelijk dat de coronacrisis in 2021 wél gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt. Steeds meer bedrijven krijgen problemen waardoor steeds meer mensen hun baan verliezen. Economen van de Rabobank en ABN AMRO verwachten dat door de grotere onzekerheid in 2021 er 10 tot 15% minder huizen verkocht zullen worden.

Dalen hierdoor de huizenprijzen in 2021?

Voorlopig heeft de coronacrisis geen effect op de huizenprijzen. Volgens het CBS stegen de huizenprijzen in januari 2021 zelfs met gemiddeld 9,3%. Banken als Rabobank, ABN AMRO en ING verwachten dat de huizenprijzen in heel 2021 gemiddeld tussen de 5 en 8% zullen stijgen, ondanks dat er minder huizen verkocht worden. De vraag naar koophuizen blijft groot, vooral door:

  • de lage hypotheekrente
  • beperkte nieuwbouw
  • jonge huizenkopers die dit jaar geen overdrachtsbelasting betalen
  • ruimere hypotheeknormen in 2021, die onder andere tweeverdieners financiële ruimte geven om extra te lenen.

Ben je van plan om in 2021 een woning te kopen?

In deze onzekere tijden is het verstandig om van tevoren te bedenken hoe lang je in deze koopwoning wilt gaan wonen. Niemand kan voorspellen wanneer een piek of dal van de huizenprijzen komt. Ben je van plan om er maar kort te wonen? Houd er wel wel rekening mee dat je hypotheek hoger kan zijn dan de netto-opbrengst bij verkoop. Die kans wordt natuurlijk kleiner als je meer spaargeld hebt, waardoor je minder hoeft te lenen of als je je lening sneller terugbetaalt.

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden in 2021? Vraag dan vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek aan.

Auteur: H.H. (Rico) Geerling.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.