Renteverlaging ECB. Is Draghi Sinterklaas?

Op 3 december kwam de ECB bijeen om te beslissen over uitbreiding van nieuwe maatregelingen voor het bestrijden van de (nog lopende) crisis. Maatregelen en rentebeslissingen van de ECB hebben over het algemeen invloed op de ontwikkeling van de hypotheekrente.

De verwachtingen waren hoog. Er werd flink gespeculeerd over nieuwe steunmaatregelen en het intensiveren van opkoopprogramma’s.

Beleggers teleurgesteld

De ECB verlaagt de depositorente van -0,2 naar -0,3 procent. Dat is het rentetarief dat banken betalen over het geld dat ze bij de ECB aanhouden.

Door de ‘strafrente’ te verhogen wil de ECB banken aanmoedigen hun geld uit te lenen in plaats van het werkloos bij de ECB te laten staan. Deze renteverlaging werd verwacht, maar veel ECB-waarnemers hadden gerekend op een forsere verlaging naar -0,35 of -0,4 procent.

De lopende opkoopprogramma’s voor waardepapieren (staatsobligaties en verpakte leningen en bankobligaties) worden uitgebreid. Dit is positief en zorgt voor meer euro’s in de economie.

Al met al waren de verwachtingen hoger dan de aangekondigde maatregelen.

Commentaar maatregelen:

In de onderstaande video de uitgebreide uitleg en commentaar op de maatregelen en de persconferentie (bron: RTL Z).https://www.youtube.com/embed/6eLuJDIFl-g?feature=oembed

 En de hypotheekrente dan?

Voor de ontwikkeling van de hypotheekrente lijken de maatregelen op korte termijn positief. Een lagere ECB rente is positief voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. In het bericht “ECB tarief omlaag? Hypotheekrente ook!” lees je hier meer over.

Het verlengen van de opkoopprogramma’s brengt enigszins zekerheid voor de “langere termijn”.

De verwachting is dat de lage rentetarieven voorlopig dus nog wel even blijven. Prettig als je een nieuwe hypotheek moet afsluiten of de rentevaste periode afloopt.

Ongunstig voor de spaarders.

De rente ontwikkeling hoeft ook zeker niet positief te zijn voor de mensen met een spaar- of bankspaarhypotheek. Lees daarvoor het bericht “Pas op, Lage Hypotheekrente“.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.