Staatsrente stijgt => Hypotheekrente ook?

De staatsrente is momenteel (nog) steeds historisch laag. De hypotheekrente ook. De hoogte van de staatsrente is één van de factoren die van invloed is op de hoogte van de hypotheekrente.

Andere factoren zijn onder andere:

  • Economische factoren
  • stand van de woningmarkt
  • en concurrentie tussen de banken.

De hoogte van de staatsrente heeft dit jaar nog op het niveau van circa 0,197% gestaan. Deze rente is vrij snel opgeklommen tot 0,58%. Nog steeds extreem laag, maar relatief gezien een stijging van meer dan 100%.

Hieronder het overzicht van de ontwikkeling van de staatsrente over 2015 (tot en met april 2015).

Gaat de hypotheekrente stijgen door de staatsrente?

(bron: website wegwijs).

Maar wat is precies de staatsrente?

Landen lenen (ook) geld om het land te besturen. Over het algemeen zijn de belastinginkomsten niet dekkend voor de kosten. Het tekort wordt geleend van beleggers en investeerders. De rentevergoeding die moet worden betaald aan de beleggers en investeerders betreft de staatsrente.

Voor de overheid wordt het dus duurder om geld te lenen.

Hieronder een overzicht van de ontwikkeling van de staatsrente vanaf 1990.

Historisch overzicht staatsrente

(bron: website wegwijs).

Ook de ECB (Europese Centrale Bank) stelt veel geld beschikbaar voor de Europese landen. Ook deze rente is momenteel nog erg laag. De invloed van de ECB rente op de hypotheekrente kan je lezen in het artikel ECB tarief omlaag hypotheekrente ook.

Waarom stijgt de staatsrente?

Wat de rede van de actuele forse stijging is, is niet duidelijk. Ook economen tasten enigszins in het duister. Een normale compensatie (correctie) op de huidige extreem lage rente kan een rede zijn.

Gaat de hypotheekrente stijgen?

Zoals hierboven beschreven, is de hoogte en ontwikkeling van de staatsrente mede van invloed op de ontwikkeling van de hypotheekrente. Een (constante) stijging zal dus (op termijn) ook een stijging van de hypotheekrente met zich meebrengen.

Gaat de hypotheekrente dus stijgen? Ja, de verwachting is dat de hypotheekrente gaat stijgen. Wanneer, hoe snel en hoeveel kan je momenteel nog niet stellen.

Momenteel kan je in ieder geval nog gebruik maken van de lage hypotheekrente. Om de verschillen tussen de diverse aanbieders te zien, is het verstandig om de pagina hypotheekrente vergelijken te raadplegen.

Lage hypotheekrente aanvragen? Bekijk de video voor meer informatie.

Onze Diensten

De beste hypotheek: een hypotheekoplossing die naadloos aansluit op jouw wensen.