hypotheekleads kopen

Tips voor lagere hypotheekrente en maandlasten

Om direct te besparen en te kunnen profiteren van lagere hypotheekrente en maandlasten zijn er diverse mogelijkheden.

Momenteel is de hypotheekrente (zeer) laag maar niet iedereen profiteert hier momenteel van.

Er zijn een aantal manieren om (direct) te profiteren. Hieronder de opsomming.

Tussentijdse rente aanpassing (TRAP rente)

Een methode die je bij elke bank kan aanvragen is de tussentijdse rente aanpassing. Je verzoekt de bank tot het “openbreken” van het huidige rentecontract (rentevaste periode). Je koopt hiermee het rentecontract af en je kan dan direct kiezen voor een nieuwe rentevaste periode waarbij de actuele hypotheekrente geldt van de bank waar de hypotheek loopt.

Bij het tussentijds onderbreken van het rentecontract moet je wel boeterente betalen. De hoogte hiervan is van meerdere factoren afhankelijk. Zoals de:

  • Resterende duur van de rentevaste periode
  • Huidige hoogte van de hypotheekrente
  • Percentage van de boetevrije aflossing.

De bank of de hypotheekadviseur kan deze berekening voor je opmaken.

De kosten die een bank rekent voor een tussentijdse rente aanpassing zijn over het algemeen circa EUR 250,-.

Het middelen van de hypotheekrente (TRAM rente)

Een alternatief voor een tussentijdse rente aanpassing is het middelen van de hypotheekrente. Bij het middelen van de hypotheekrente “smeer je de boeterente uit” over de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt dan de actuele hypotheekrente van de bank met een opslag voor het “terugbetalen” van de boeterente.

Bij lang niet elke bank is het mogelijk tot het middelen van de hypotheekrente.

In het artikel “iedereen lage hypotheekrente” lees je hier meer over.

De kosten die een bank rekent voor rente middelen zijn over het algemeen circa EUR 250,-.

Aflossen van de hypotheek

“Een open deur”. Als je de hypotheek (deels) aflost betaal je geen (hoge) hypotheekrente meer. Bij het aflossen boven het boetevrije bedrag (percentage) moet je wel over het algemeen boeterente betalen.

Uiteraard moet het vermogen er zijn en moet de aflossing je ook niet “financieel klem zetten”. Het is raadzaam om dit goed te (laten) berekenen. Ook omdat e.e.a. fiscale consequenties heeft.

Oversluiten van de hypotheek

Bij het oversluiten van de hypotheek ga je een volledig nieuwe hypotheek aan bij (over het algemeen) een andere bank.

Bovenop de boeterente komen er meerdere kosten zoals bijvoorbeeld:

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Advies- en afsluitkosten
  • (eventueel) borgtochtprovisie voor NHG.

Het voordeel is dat je opnieuw kan gaan “shoppen”. Over het algemeen wordt bij het oversluiten van de hypotheek ook de hypotheek weer aangepast aan de (huidige) wensen en uitgangspunten. De voordelen moeten uiteraard afwegen ten opzichte van de nadelen (kosten).

Vaak wordt ervoor gekozen om de kosten van het oversluiten van de hypotheek mee te financieren. Of dit mogelijk of verstandig is, is persoonlijk en afhankelijk van iemand zijn omstandigheden.

Op de pagina hypotheek oversluiten kan je meer lezen over dit onderwerp.

Besparen op de overlijdensrisico verzekering

Het is zinvol om kritisch te kijken naar de hoogte van de premie voor je overlijdensrisicoverzekering. De afgelopen jaren zijn de premies voor de overlijdensrisicoverzekeringen fors gedaald.

Het vergelijken van de premie kan je aangenaam verassen. Naast het vergelijken van de premies is het verstandig om de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering af te laten stemmen op je persoonlijke situatie.

Bij een overlijden is het over het algemeen zo dat je, je partner verzorgd wilt achterlaten. Het opmaken van een inkomensscenario na overlijden geeft helderheid. Dit scenario betreft een onderdeel van een volledig hypotheekadvies.

Omzetten / aanpassen van de woekerpolis

In de jaren 90 t/m (circa) 2007 zijn er vele “woekerpolissen” afgesloten in de vorm van een beleggingshypotheek. Deze hypotheekvorm was erg populair in verband met de lage lasten die het met zich meebrengt.

Deze “lage lasten” bleken echter veelal een sigaar uit eigen doos. Als je momenteel in het bezit bent van een woekerpolis is het verstandig om te overwegen om deze hypotheekvorm om te zetten.

De eerder veronderstelde lage lasten uit de beleggingsverzekering (lage premie) kunnen wellicht gecompenseerd worden met de daadwerkelijke lage(re) hypotheekrente.

Terug naar Nieuwsoverzicht