Waarde van financieel advies?

Uit een recent onderzoek van het Nibud bleek de waarde van financieel advies. Maar daarbij ook een aantal kanttekeningen.

Een persoonlijk financieel advies wordt voornamelijk gevraagd bij de grotere financiële keuzes. Zoals een hypotheek. Ook de gevolgen van (daling van) het inkomen bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen zijn onzekere vraagstukken.

Naast het advies wordt de financieel adviseur ook geraadpleegd voor:

  • Het maken van een vergelijking van de mogelijkheden bij diverse partijen. Een voorbeeld is een vergelijking van de hypotheekrente en voorwaarden.
  • Het daadwerkelijk regelen (aanvragen en afwikkelen) van het financiële vraagstuk. Bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek.
  • Het “op orde brengen” van de persoonlijke financiën. De figuurlijke schoenendoos wordt gereorganiseerd (en vaak gedigitaliseerd).

Advieskosten te hoog?

Uit het onderzoek blijkt dat er geregeld onzekerheid bestaat over de hoogte van de advieskosten en het verschil in dienstverlening van adviseurs.

De verschillen en mogelijkheden zijn divers. De adviseur dient voordat een adviestraject wordt aangegaan te presenteren wat de dienstverlening inhoudt en wat de hoogte van de vergoeding is.

Over het algemeen is dit duidelijk na een eerste afspraak en inventarisatie met een adviseur. Een eerste gesprek is normaal gesproken kosteloos.

Een factuur van de bank:

Ook banken geven (uiteraard) financieel advies en maken hier een rekening voor op. Het verschil (nadeel) is dat dit over het algemeen geen onafhankelijk financieel advies is, waar een een volledige vergelijking met andere aanbieders (concurrenten) wordt gemaakt.

De advieskosten die banken (moeten) rekenen kunnen lager uitvallen. De kans dat er een mogelijk beter alternatief is (met bijvoorbeeld een lagere hypotheekrente of betere voorwaarden) is groot.

Een (klein) verschil kunnen een mogelijk hoger tarief bij een onafhankelijk adviseur snel rechtvaardigen.

Los van het feit dat je als klant over het algemeen niet verzuipt in 0900 nummers en minder bereikbare adviseurs. Het persoonlijke aspect wordt over het algemeen minder ervaren bij grotere financiële instellingen zoals banken.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en kosten van de adviseurs van Rentetarieven.com? Doe een vrijblijvend verzoek op de pagina hypotheekadvies aanvragen en ervaar de waarde van financieel advies.

Terug naar Nieuwsoverzicht