Waarom is de variabele rente hoger dan de vaste rente?

Momenteel is de situatie dat de variabele hypotheekrente hoger is dan de vaste rente voor 5 of 10 jaar vast. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van diverse factoren. Een belangrijke factor is de hoogte van de rente die banken zelf moeten betalen voor het aantrekken (lenen) van geld. Bij een variabele hypotheekrente en bij een rente voor 5 jaar vast schommelt dit momenteel rond de 0%.

De kosten die banken (door)rekenen op de variabele rente zijn echter hoger dan bij een vaste rente (van bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar). Dat is dus de rede dat de variabele hypotheekrente momenteel hoger ligt.

Moet je daarom nog wel een variabele hypotheekrente afsluiten?

Uitgaande van bovenstaande, lijkt dat dus niet voordelig. Naast het renteverschil zit er ook meer risico in een variabele hypotheekrente. De kans dat de variabele rente op enig moment gaat stijgen, kan natuurlijk altijd. Deze kan echter ook dalen.

Daarnaast biedt de variabele hypotheekrente ook wat meer flexibiliteit ten opzichte van een vaste rente. Echter kan je, je afvragen in hoeverre dat echt relevant is bij een verplichting op lange termijn. Dit is voor elke situatie anders en afhankelijk van wensen en doelstellingen.

De praktijk leert dat er momenteel (veel) meer verzoeken zijn tot langere rentevaste periodes (vanaf 10 jaar) ten opzichte van korte, of zelfs variabele rentes. De verschillen in de hoogten van de rentevaste periodes zie je duidelijk in het hypotheekrente overzicht op de pagina hypotheekrente vergelijken.

Met de huidige lage hypotheekrentes is dat ook niet vreemd.

Terug naar Nieuwsoverzicht