hypotheekleads kopen

Wat doet een hypotheekadviseur?

Vraag jij je ook af wat een hypotheekadviseur precies voor je kan doen?

Een goede hypotheekadviseur helpt je met het regelen van je hypotheek, bijvoorbeeld als je een huis gaat kopen of je huidige hypotheek wilt oversluiten. Hij of zij geeft je goed advies dat past bij jouw financiële situatie en helpt je door alle  mogelijkheden en financiële regels heen.

De hypotheekadviseur zorgt ervoor dat jij een hypotheek en de sleutel van je nieuwe huis krijgt of dat je nieuwe hypotheek weer passend is in jouw situatie.

Dat scheelt je veel tijd, zorgen én geld. Want met het juiste advies heb je financiële zekerheid, nu en in de toekomst. Op deze pagina zet ik dat graag voor je op een rij.

Kies een onafhankelijke hypotheekadviseur

Je kunt een adviseur kiezen die verbonden is aan een bank of een onafhankelijke adviseur. Beiden bekijken je wensen en de mogelijkheden. Maar het grote verschil zit in het aanbod.

De hypotheekadviseur van een bank heeft maar een beperkt aanbod van producten en diensten. Het is de vraag of hij of zij de beste oplossing voor jou heeft. Onafhankelijke hypotheekadviseurs bieden je een veel grotere keus. Zij werken samen met diverse aanbieders. Hierdoor is de kans veel groter dat je de perfecte deal krijgt.

Hoe kies je een goede hypotheekadviseur?

Natuurlijk wil je de beste adviseur om jou te helpen bij het regelen van je hypotheek. De meeste adviseurs bieden een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Daarin legt de adviseur uit wat hij voor jou kan doen en stel jij hem of haar jouw vragen. Zo kun je kijken of je een klik hebt.

Wat je verder nog kunt doen, is onderzoeken hoe goed deze hypotheekadviseur is in zijn werk. Wat zijn ervaringen van zijn klanten? Onderzoek wat anderen over hem zeggen.

!

Waarom heb je hypotheekadvies nodig?

Goed hypotheekadvies bespaart je geld en geeft financiële rust. Kies je een hypotheek die niet bij je past, dan kun je daar de komende 30 jaar last van hebben.

Je wilt natuurlijk niet elke maand te veel betalen. Of in de financiële problemen komen, doordat er niet goed naar je toekomst gekeken is. Als je zelf weinig hypotheekkennis hebt, dan scheelt een hypotheekadviseur je veel tijd en uitzoekwerk. Hij of zij kent alle actuele informatie.

Je krijgt van je adviseur een dienstenwijzer en een dienstverleningsdocument. Hierin staan de gemiddelde kosten en een beschrijving van zijn werkzaamheden.

Wat doet je hypotheekadviseur voor jou?

Je mag best veel verwachten van je hypotheekadviseur. Hij of zij verricht een hoop werkzaamheden om tot de best passende oplossing te komen voor jouw situatie.

Hieronder beschrijf ik een aantal vragen met de taken die je van je adviseur mag verwachten.

  • Hoeveel kun je lenen?

Wanneer je een nieuwe woning zoekt, is de eerste vraag hoeveel je kunt lenen. Je adviseur rekent uit wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Ook als je je huidige hypotheek wilt aanpassen, berekent je adviseur of dat interessant voor je is

  • Wat zijn jouw wensen?

Heb je een woning gekocht of wil je je hypotheek aanpassen, dan begint het advieswerk. Eerst vraagt je hypotheekadviseur naar jouw wensen, je financiële gegevens en je toekomstplannen. Als de hypotheekadviseur jouw situatie helemaal onderzocht heeft, geeft hij of zij je persoonlijk advies.

  • Welke hypotheek kies je?

Je adviseur helpt je kiezen uit de verschillende aanbieders, maar ook uit de verschillende hypotheekvormen, rentetarieven en hypotheekvoorwaarden. Hij of zij zet verschillende mogelijkheden naast elkaar in een hypotheekplan, zodat je ziet wat de verschillen zijn.

De ene hypotheek is de andere niet. Het gaat niet alleen om de hoogte van de hypotheekrente, maar ook om de voorwaarden, de manier waarop je kunt terugbetalen en de eventuele andere risico’ Het hele plaatje moet kloppen.

Ook checkt je adviseur of je een Starterslening of Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt krijgen. Verder bekijkt hij  of zij of je bepaalde verzekeringen of misschien een overbruggingshypotheek nodig hebt.

  • Wat worden je nieuwe woonlasten?

Heb je samen met je hypotheekadviseur bepaald welke hypotheek het beste bij jouw situatie past? Dan berekent hij precies wat jouw nieuwe woonlasten worden. Je weet dan precies wat je nieuwe hypotheek en eventuele verzekeringen elke maand gaan kosten. En ook welke andere kosten je moet betalen.

  • Hoe vraag je een hypotheek aan?

Als je weet wat je wilt, dan vraagt je hypotheekadviseur een hypotheekofferte voor je aan bij de bank of verzekeraar die je hebt gekozen. De adviseur heeft contact met jou en met de bank of verzekeraar.

Hij of zij zorgt dat alle stukken op tijd worden aangeleverd, bijvoorbeeld je koopcontract, taxatierapport en werkgeversverklaring. Hij  of zij houdt de verschillende data in de gaten: Hoe lang is je offerte geldig? Wanneer verlopen de ontbindende voorwaarden? Wanneer moet je naar de notaris?

Je adviseur regelt een afspraak met de notaris die ervoor zorgt dat jij uiteindelijk de sleutel van je nieuwe huis krijgt en/of dat de hypotheek past bij je persoonlijke situatie en wensen.

Je adviseur zorgt ervoor dat jouw hypotheekaanvraag goed geregeld wordt en dat jij eventueel de tijd hebt om de verhuizing voor te bereiden.

  • Wat doet je hypotheekadviseur nog meer?

Een hypotheek sluit je meestal af voor 30 jaar. Dat is een lange periode waarin zaken kunnen veranderen. Een goede adviseur blijft beschikbaar voor je vragen. En hij neemt af en toe contact met je op om te bespreken of je hypotheek nog steeds goed bij jouw persoonlijke en financiële situatie past.

Vraag een gratis hypotheekadviesgesprek aan. Je adviseur bespreekt je situatie met je en zoekt voor je uit, wat voor jou de beste hypotheek is. Zo maak je weloverwogen de beste keuze, voor nu maar ook voor de toekomst!

Uit onderstaande video wordt ook duidelijk wat je van een onafhankelijk hypotheekadviseur mag verwachten.

Auteur: H.H. Rico Geerling FFP

Terug naar Nieuwsoverzicht