Hypotheek rentetarieven zonder NHG vergelijken

Hypotheken met NHG hebben over het algemeen de laagste hypotheekrentes. In veel situaties is NHG echter niet mogelijk en kom je hier dus ook niet voor in aanmerking.

De hoogte van de hypotheekrente is dan voornamelijk afhankelijk van de hoogte van de hypothecaire schuld ten opzichte van de marktwaarde van de woning. De marktwaarde is over het algemeen de getaxeerde (“werkelijke”) waarde.

Des te hoger de hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde, des te hoger is de hypotheekrente. Het risico is namelijk dan ook hoger voor de bank. Elke bank hanteert hierin zijn eigen verhoudingen en risicoklassen.

In de hypotheekrentelijst zie je onderstaande variabelen:

Beneden de 60% van de marktwaarde

Bij een marktwaarde van bijvoorbeeld EUR 200.000,- bedraagt de hypotheek maximaal EUR 120.000,-. De hypotheekrente bij een marktwaarde beneden de 60% is over het algemeen laag en soms zelfs lager dan een hypotheekrente met NHG.

Beneden de 80% van de marktwaarde

Bij een marktwaarde van bijvoorbeeld EUR 200.000,- bedraagt de hypotheek maximaal EUR 160.000,-. De hypotheekrente bij een marktwaarde beneden de 80% is over het algemeen laag. Het risico voor de bank is namelijk ook nog steeds laag. Het is verstandig goed te vergelijken bij een hypotheekrente beneden de 80% van de marktwaarde.

Beneden de 90% van de marktwaarde

Bij een marktwaarde van bijvoorbeeld EUR 200.000,- bedraagt de hypotheek maximaal EUR 180.000,-. De hypotheekrente bij een marktwaarde beneden de 90% is over het algemeen al een stuk hoger dan de hypotheekrente zoals die geldt voor hypotheken met NHG. Vaak zit er nog maar een verschil in van circa 0,2% met de “tophypotheek”.

Tot en met 100% van de marktwaarde

Bij een hypotheekrente tot en met 100% van de marktwaarde wordt over het algemeen gesproken over een “tophypotheek”. De hypotheek is net zo hoog als de waarde van de woning. Het risico voor de bank is hierin ook hoger.

De hypotheekrente voor een tophypotheek is de hoogste hypotheekrente die gepubliceerd staat in de hypotheekrentelijst. Het is verstandig om (versneld) af te lossen om “de top” van de hypotheek af te bouwen. Je verkleint hiermee het risico voor jezelf en voor de bank. Tevens kan je hierna dan opteren voor een lagere hypotheekrente. Bijvoorbeeld als de hypotheekrente beneden de 90% van de marktwaarde uitkomt.

In onderstaand overzicht kan je de marktwaarde aanpassen. Deze optie vind je bij “berekening aanpassen”.