Stijgen de hypotheekrentes in 2021?

De afgelopen periode daalden de hypotheekrentes keer op keer. Afgelopen weken zagen we echter ook dat een paar geldverstrekkers de rentes verhoogden. Gaat dit een trend worden en waarom stijgen de hypotheekrentes opeens?

Op het moment kun je een hypotheek met NHG en een rentevast termijn van 20 jaar afsluiten met een rente van maar 1,15%. Dit is een historisch dieptepunt en de vraag is of de rentes nog wel verder kunnen dalen.

Bereken hier direct jouw laagste hypotheekrente

Historisch dieptepunt hypotheekrente

Niemand kan dit met 100% zekerheid garanderen of ontkennen. Een belangrijke indicator is de rente op staatsobligaties. Met de ontwikkeling van de rente op staatsobligaties kan je een redelijke voorspelling maken.

Forse stijging staatsobligaties

De overheid geeft leningen uit. Over deze leningen (staatsobligaties) ontvang je normaal gesproken een rentevergoeding. De afgelopen periode is de rente op staatsobligaties, relatief gezien, fors gestegen.

Wel moeten we een en ander in perspectief plaatsen. Er was namelijk sprake van een negatieve rente.

Momenteel zit deze net boven de 0%. In het begin van het jaar bedroeg de rente -0,5%. Met de stijgingen van de afgelopen periode is de rente toegenomen tot 0,2%. Een forse stijging van 0,7% over een korte periode.

De rente op staatsleningen neemt onder andere toe omdat het voor investeerders aantrekkelijker is om elders hun geld te beleggen. Met deze stijging kunnen staatsobligaties ook weer iets aantrekkelijker (of minder onaantrekkelijk) worden.

Invloed op hoogte van de hypotheekrente

Wat voor invloed heeft de rente op staatsobligaties dan op de hypotheekrente?

Geldverstrekkers nemen de rente op staatsobligaties redelijk vaak als basis bij het vaststellen van de hypotheekrente. Hierboven wordt een risico-opslag gerekend. Het uitlenen van geld aan een huizenkoper wordt namelijk risicovoller geacht dan geld uitlenen aan de overheid.

Met het stijgen van de rente op staatsobligaties zou een stijging van de hypotheekrente dus niet uit kunnen blijven.

Maar is het wel zo zwart wit?

Voorlopig geen stijging van de hypotheekrente

Andere factoren spelen ook een rol voor het bepalen van de hoogte van de hypotheekrente.

Er zijn in deze tijd ook andere manieren voor hypotheekverstrekkers om goedkoop aan geld te komen. Tevens wordt er wordt momenteel veel geld in omloop gebracht om de economische gevolgen van de corona pandemie te bestrijden.

Op korte termijn lijkt hierdoor de hypotheekrente niet (fors) te gaan stijgen.

Laatste kans op lage hypotheekrente?

Op den duur zal de hypotheekrente wel wat stijgen. De heer Edin Mujagić (hoofdeconoom OHV Vermogensbeheer) spoort de huizenkoper in dagblad Trouw aan om snel een hypotheek af te sluiten. Het is namelijk misschien wel de laatste kans om nog te profiteren van deze zeer lage rentetarieven.

De heer Edin Mujagić verwacht echter niet dat de hypotheekrente enorm door gaat stijgen naar bijvoorbeeld 4%. Feit is dat de hypotheekrente enorm laag staat en het op termijn zal gaan stijgen. Wanneer en hoeveel? Daar kan niemand iets over zeggen.

Terug naar Nieuwsoverzicht