Invloed energielabel op maximale hypotheek

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een energielabel bij het verkrijgen van een hypotheek voor een woning. We zullen bespreken hoe het energielabel werkt, welke impact het heeft op de maximale hypotheek en wat er gaat veranderen in 2024.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het geeft potentiële kopers of huurders inzicht in de energie prestaties van een woning.

Bij de verkoop of verhuur van een woning moet de eigenaar verplicht over een geldig energielabel beschikken. Dit label wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssysteem en ventilatie.

Invloed op maximale hypotheek

Een goed energielabel kan invloed hebben op de maximale hypotheek die je kunt krijgen voor een woning. Banken zijn namelijk steeds meer geneigd om duurzaamheid mee te nemen in hun hypotheekbeoordelingen.

Door een energiezuinige woning te hebben, kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente of hogere hypotheekbedragen. Dit komt doordat een energiezuinige woning lagere energiekosten heeft en daardoor financieel aantrekkelijker is op de lange termijn.

Daarnaast kan een goed energielabel ook van invloed zijn op de verkoopbaarheid van een woning. Steeds meer mensen hechten waarde aan duurzaamheid en willen graag investeren in een energiezuinig huis.

Hierdoor kan de vraag naar jouw woning stijgen, wat weer gunstig is bij eventuele verkoopplannen.

Veranderingen in 2024

In 2024 gaat er het nodige veranderen met betrekking tot het energielabel en de maximale hypotheek. Vanaf dat moment wordt het vereiste minimale label voor nieuwe hypotheken namelijk stapsgewijs verhoogd.

Dit betekent dat je vanaf 2024 wellicht alleen nog maar in aanmerking komt voor bepaalde hypotheekvormen als je over minimaal een bepaald energielabel beschikt.

De exacte eisen worden later bekendgemaakt door de overheid, maar het is duidelijk dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt bij het verkrijgen van een hypotheek.

Het is dus verstandig om nu al actief bezig te zijn met het verbeteren van de energieprestaties van je woning. Investeer bijvoorbeeld in goede isolatie, zonnepanelen of een energiezuinig verwarmingssysteem.

Niet alleen draag je zo bij aan een beter milieu, maar het kan ook financiële voordelen opleveren in de vorm van lagere energiekosten en een hogere hypotheek.

Conclusie

Een energielabel speelt een steeds grotere rol bij het verkrijgen van een hypotheek voor een woning. Het hebben van een goed energielabel kan invloed hebben op de maximale hypotheek die je kunt krijgen en kan tevens de verkoopbaarheid van je woning vergroten.

In 2024 worden er strengere eisen gesteld aan het energielabel voor hypotheken. Het is daarom verstandig om nu al maatregelen te nemen om de energieprestaties van je woning te verbeteren.

Investeer in duurzame maatregelen en zorg ervoor dat jouw woning klaar is voor de toekomst. Zo geniet je niet alleen van lagere energiekosten, maar ben je ook beter gepositioneerd op de huizenmarkt en kun je profiteren van gunstige hypotheekvoorwaarden.

Auteur: H.H. (Rico) Geerling FFP