Hypotheekadvies aanvragen

Hypotheekrente aftrek berekenen

Het berekenen van de hypotheekrente aftrek is vaak niet zo eenvoudig als men denkt. Geregeld wordt gedacht dat de hypotheekrente die je betaald volledig aftrekbaar is en je hier circa 35% tot 50% van terugkrijgt (afhankelijk van wat je verdient en “denkt” aan belasting te betalen).

Dus maar even terug naar de basis:

De hypotheekrente die je betaald is alleen aftrekbaar als deze is “gebruikt” voor de aanschaf en/of verbouwing van de woning. Hypotheekrente die je betaald over consumptieve bestedingen zijn dus niet aftrekbaar. Als je dus bijvoorbeeld in het verleden een hypotheek hebt overgesloten waarbij een consumptief krediet is ingelost (bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een persoonlijke lening) dan is de hypotheekrente hierover niet aftrekbaar.

De fiscale waarde van de woning (WOZ waarde) heeft ook invloed op de totale teruggave van de belasting. De WOZ waarde vormt een grondslag tot een “bijtelling”. Er wordt een percentage van de woning belast welke dus de hypotheekrenteaftrek beperkt. Dit wordt het eigenwoningforfait genoemd.

Hypotheekrente aftrek berekenen gaat alleen over de hypotheekrente en niet over de aflossing of spaarvoorziening van de hypotheek.

De hoogte van de rentetarieven van de hypotheekrente is ook van invloed van de teruggave van de belasting. Des te hoger de rentetarieven zijn, des te meer is de hypotheekrente aftrek.

Nog een ander punt is dat de totale aftrekpost in veel gevallen niet betekent dat je ook datgene terugkrijgt wat je over “de top van je inkomen” betaald. Dit heeft te maken met het progressieve belastingsysteem.

Aandachtspunten hypotheekrente aftrek berekenen:

√ Geen hypotheekrenteaftrek over consumptieve hypotheek delen

√ WOZ waarde is van invloed op de uitkomst van de teruggave

√ De totale hypotheeklasten zijn niet aftrekbaar (alleen de hypotheekrente en niet de aflossingen en/of premies)

√ Meer teruggave bij hogere rentetarieven

√ Denk aan het progressieve belastingstelsel.

Een globale indicatie van hypotheekrente aftrek berekenen vind je op de pagina maandlasten hypotheek berekenen.

Als je een exacte berekening wenst kan je het beste dit formulier invullen!

Terug naar Nieuwsoverzicht