stappen na acceptatie bod

Hypotheekrente aftrek vanaf 2031

Kun jij in 2031 nog hypotheekrente aftrekken?

Voor alle hypotheken die voor 2001 zijn afgesloten, geldt dat je de hypotheekrente over die lening vanaf 2031 niet meer kunt aftrekken van de inkomstenbelasting.

2031, het leek zo ver weg toen in 2001 de regels veranderden maar nu duurt het nog maar 10 jaar. Vanaf 2001 mag je je hypotheekrente nog maar voor maximaal 30 jaar aftrekken en niet langer onbeperkt. Nu zijn we alweer 20 jaar verder en duurt het nog maar 10 jaar voordat het zover is.

Wat verandert er voor jou in 2031?

Heb je een hypotheek die je vóór 2001 hebt afgesloten? Dan kun je de hypotheekrente over die lening vanaf 2031 niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je vanaf 2031 de bruto rente die je aan de bank betaalt ook jouw netto rente is. Je hebt dan geen fiscaal voordeel meer.

Heb je na 2001 een nieuwe hypotheek afgesloten of een extra lening erbij genomen? Dan mag je de rente over die lening ook 30 jaar lang aftrekken. De periode van 30 jaar voor die nieuwe lening is begonnen op het moment dat je die lening hebt afgesloten.

Heb je je hypotheek helemaal terugbetaald na 30 jaar?

Heb je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Dan betaal je elke maand niet alleen rente, maar je betaalt ook elke maand een stukje van je lening terug. En daardoor heb je op de einddatum, meestal na 30 jaar, je annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek helemaal terugbetaald. En dit betekent dus dat je met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek het probleem van geen renteaftrek niet hebt.

Wat betekent dit voor je aflossingsvrije hypotheek?

Heb je ook een aflossingsvrije hypotheek? Van aflossingsvrije hypotheken die je tot 2013 afsloot, mocht je de rente die je daarover betaalde ook aftrekken van de inkomstenbelasting. Als je nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, mag dat niet meer.

Over een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand rente, maar je hoeft niet terug te betalen. Als je niet vrijwillig extra terugbetaalt, dan is je aflossingsvrije lening na 30 jaar nog steeds hetzelfde bedrag.

Hogere maandlasten vanaf 2031

Had je in 2001 al een aflossingsvrije hypotheek of een aflossingsvrij deel in je hypotheek? En heb je daarover tot nu toe alleen rente betaald? Dan is die lening nog steeds even groot als in 2001. Als je vanaf 2031 de rente over deze lening niet meer mag aftrekken, dan worden jouw maandlasten vanaf 2031 hoger. Hoeveel hoger je maandlasten worden, hangt af van de hoogte van je aflossingsvrije hypotheek en van de hypotheekrente die je betaalt.

Wat kun je nu al doen om je maandlasten te verlagen?

Zoals de regels nu zijn, vervalt de aftrek van de hypotheekrente voor hypotheken die zijn afgesloten voor 2001 dus in 2031. Voor nu kun je dus niets anders doen dan vast te checken wat er voor jou gaat veranderen. Verdiep je weer een keer in je hypotheek en geef antwoord op de volgende vragen. Of vraag je adviseur om je hierbij te helpen.

  • Wanneer heb je je hypotheek afgesloten? Al vóór 2001 of pas later?

  • Wat voor hypotheek heb je? Is die (voor een deel) aflossingsvrij?

  • Wanneer is de einddatum van de renteaftrek voor jouw aflossingsvrije hypotheek? In 2031 of anders 30 jaar na afsluiten van je aflossingsvrije hypotheek? Hoe lang duurt dat nog?

  • Heb je een bedrag gespaard of op een andere manier kapitaal opgebouwd om jouw aflossingsvrije hypotheek op de einddatum (voor een deel) terug te betalen?

  • Hoe hoog worden jouw maandlasten als je de hypotheekrente niet meer kunt aftrekken?

  • Heb je voldoende inkomen om van te kunnen leven ook als de hypotheekrente niet meer kunt aftrekken van de inkomstenbelasting?

  • Hoe ziet jouw inkomen er in 2031 uit? Ben je dan met pensioen? Weet je hoe hoog jouw pensioeninkomen dan is?

Regel je hypotheek nu vast goed voor de toekomst

Je kunt maar beter nu vast uitzoeken hoe jouw situatie in 2031 is. Je hebt nu tenslotte nog 10 jaar om je daarop voor te bereiden. Bijvoorbeeld door nu al elke maand een deel van je aflossingsvrije lening terug te betalen. Of om nu extra te sparen en zo kapitaal op te bouwen, zodat je je aflossingsvrije hypotheek kunt terugbetalen op de einddatum. Misschien is het interessant om te onderzoeken of je hypotheekrente omlaag kan en of je deze nieuwe rente dan heel lang kunt vastzetten. De hypotheekrente zijn nu nog steeds historisch laag.

Vraag vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek aan. Je adviseur bespreekt jouw situatie graag met jou en rekent voor je uit, wat je het beste kunt doen. Zo maak je weloverwogen de beste keuze, ook voor de toekomst!

Auteur: H.H. (Rico) Geerling FFP

Terug naar Nieuwsoverzicht