stappen na acceptatie bod

Maandlasten hypotheek verlagen

Hoe hoog is de hypotheekrente die jij elke maand betaalt? Ben je weleens jaloers als je vrienden of collega’s hoort praten over hun lage hypotheekrente?

Zoals je weet, is de hypotheekrente nu historisch laag. Wil jij hiervan ook profiteren?

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om je hypotheekrente en je maandlasten te verlagen.

Ga naar een andere bank of verzekeraar

Sluit een nieuwe hypotheek af en betaal daarmee je huidige hypotheek terug. Je kunt dan voor je nieuwe lening nieuwe lage hypotheekrente kiezen. Dit heet oversluiten en hieraan zijn wel kosten verbonden.

Kosten zoals de boeterente voor het terugbetalen van je huidige hypotheek en voor je nieuwe lening, kosten voor je adviseur en je hypotheekakte. Oversluiten is alleen interessant, als het voordeel van de lagere rente opweegt tegen de kosten.

Het grote voordeel is wel dat je voor je nieuwe hypotheek de laagste rente kunt kiezen.

Onderzoek lagere risicoklasse hypotheek


Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan kan je lening in een lagere risicoklasse komen, als je lening lager is dan de waarde van je woning. Een lagere risicoklasse betekent een lagere hypotheekrente.

Onderzoek wat de mogelijkheden bij jouw bank zijn. Soms komt je lening in een lagere risicoklasse als je extra terugbetaalt.

Bij de meeste banken mag je 10 tot 20% van je oorspronkelijke lening zonder boete extra terugbetalen. Ook kan je lening in een lagere risicoklasse komen, als de waarde van je woning de afgelopen jaren gestegen is. Onderzoek of je hiervoor een aanslag WOZ-waarde of taxatierapport aan je bank moet laten zien.

Niet alle banken passen de rente automatisch aan als je lening in een lagere risicoklasse komt. Dus het is de moeite waard om dit te onderzoeken.

Laat je rente middelen


Onderzoek of je bij je bank je rente kunt laten middelen. Als dat kan, dan wordt jouw rente gemiddeld met de huidige lage rente. Hiervoor betaal je wel boeterente, maar deze wordt verrekend in je nieuwe hypotheekrente.

Hierdoor wordt je nieuwe rente dus wel lager, maar niet zo laag als bij een nieuwe hypotheek. Voordeel is dat de kosten van rentemiddelen lager zijn dan een nieuwe hypotheek bij een andere bank afsluiten.

Kies tussentijds voor een lagere hypotheekrente

Je kunt ook voor je lening bij je huidige bank tussentijds nieuwe rente kiezen. Je betaalt dan in de meeste gevallen wel boeterente.

Ook hierbij geldt dat dit alleen interessant is, als het voordeel van de lagere rente opweegt tegen de kosten.

Hypotheekrente lang vastzetten aan het einde van de periode

Komt de einddatum van je rentevaste periode dichterbij? Bekijk dan of het interessant voor je is om voor een lange rentevaste periode te kiezen.

De verschillen tussen kortere en langere rentevaste periodes zijn door de lage hypotheekrente van dit moment kleiner geworden.

Zo is het verschil tussen de hypotheekrente voor 10 jaar vast en 20 jaar vaak maar enkele tienden.

Verhuis naar een andere woning

Moet je te veel boeterente betalen om je hypotheekrente te kunnen verlagen? Dan is verhuizen ook nog een manier om lagere hypotheekrente te gaan betalen. Iets waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wat wel interessant kan zijn, als je toch al bijna toe bent aan een volgende stap.

Als je je huis verkoopt en je huidige lening terugbetaalt, kun je voor je nieuwe huis een nieuwe lening afsluiten tegen de huidige lage rente.

Verduurzaam je woning


Is verhuizen voor jou geen optie? Door de lage rente kun je makkelijker je woning verduurzamen en daarvoor een extra geld lenen. Bij een extra hypotheek moet je wel rekening moet houden met extra kosten. De besparingen in je energiekosten zijn veelal hoger dan de maandtermijnen voor de extra hypotheek.

Je kunt voor een verbouwing ook een krediet afsluiten. Als je je woning energiezuiniger wilt maken, dan kun je hiervoor in 2021 met je hypotheek extra geld lenen. 

Betaal boetevrij extra terug op je hypotheek


Een andere manier om je maandlasten te verlagen is om extra terug te betalen. Als je spaargeld hebt om je lening te verlagen, dan betaal je dus elke maand over een lager bedrag rente en aflossing. Hierdoor worden je maandlasten lager.

Vraag wel bij je bank welk bedrag van je oorspronkelijke lening je zonder boete extra kunt terugbetalen. Bij de meeste banken is dat 10 tot 20% van je oorspronkelijke lening.

Kies een andere overlijdensrisicoverzekering


Heb je bij het afsluiten van je hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Misschien kun je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering met een lagere premie afsluiten bij een andere verzekeraar. Dat scheelt dan ook weer in je maandlasten.

Kies een andere aflosvorm


Misschien kun je de aflosvorm van je hypotheek veranderen. Heb je nog een spaarhypotheek, dan is een lage rente ongunstig. Bij een lage rente betaal je een hogere premie, die je niet kunt aftrekken van de inkomstenbelasting.

Als je je spaarhypotheek verandert in een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek en dan profiteer je wél van lagere rente.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je bij sommige banken een opslag op de rente. Soms is het gunstiger om je aflossingsvrije hypotheek te veranderen in een annuïteitenhypotheek. Dan betaal je je lening helemaal terug en houd je geen restschuld over. Vraag je adviseur naar wat voor jou de beste oplossing is.

Wat is voor jou de beste mogelijkheid?

Betaal je nog een hoge rente en wil je weten wat voor jou de meest interessante manier is om lagere maandlasten te krijgen? Vraag dan vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek aan en bespreek jouw mogelijkheden.

Auteur H.H. (Rico) Geerling

Terug naar Nieuwsoverzicht