Aflossingsvrije hypotheek in opmars

Hoe zorg je voor lage maandlasten? Dat kan met een lage hypotheekrente, maar ook met een aflossingsvrije hypotheek. Maar wat is een aflossingsvrije hypotheek precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek? Hieronder lees je meer over aflossingsvrije hypotheken en de rede dat meer mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waarover je elke maand alleen rente betaalt. Je hoeft niet elke maand een deel terug te betalen en daardoor wordt je lening dus niet elke maand lager.

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Over een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen maar rente. Je betaal niet iedere maand een deel terug. Daardoor zijn je maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek lager dan van een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

  • Natuurlijk mag je wel terugbetalen, maar dat kun je doen als het jou uitkomt en niet omdat het elke maand moet. Met een aflossingsvrije hypotheek ben je dus flexibeler. Vraag wel bij je bank welk bedrag van je oorspronkelijke lening je zonder boete extra kunt terugbetalen. Bij de meeste banken is dat 10 tot 20% van je oorspronkelijke lening per jaar.

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Bij de meeste banken mag je maximaal 50% van de woningwaarde als aflossingsvrije hypotheek lenen. Leen je meer, dan moet je dat geld wél in 30 jaar terugbetalen, dus als een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

  • Vaak is de rente voor een aflossingsvrije hypotheek iets hoger dan de rente voor een hypotheek die je wel in 30 jaar terugbetaalt.

  • Na 30 jaar moet je je aflossingsvrije hypotheek helemaal terugbetalen bij de meeste banken. Vaak kun je dan na 30 jaar weer een nieuwe lening afsluiten. Maar er zijn ook banken waar je de aflossingsvrije hypotheek pas hoeft terug te betalen als je je huis verkoopt.

  • Sinds 2013 mag je de rente die je betaalt over je nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. Alleen de rente die je betaalt over leningen die je in 30 jaar helemaal terugbetaalt, mag je wel aftrekken. Dat mag dus alleen voor annuïteitenhypotheken of lineaire hypotheek
    Had je voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je de rente voor deze aflossingsvrije hypotheek wél aftrekken. Let op, dat je je hiervoor wel aan de regels van de Belastingdienst moet houden als je de rente van je huidige hypotheek gaat oversluiten of als je gaat verhuizen.

Waarom kiezen mensen voor een aflossingsvrije hypotheek?

Uit recente cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat op dit moment is 33,6% van de hypotheken (gedeeltelijk) aflossingsvrij is. In 2019 was dat nog 30,4%.

Er was al een trend zichtbaar dat ouderen vaker kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek om een deel van de overwaarde van hun woning te verzilveren. In dit artikel kan je daar meer over lezen.

Ook meer doorstromers met opgroeiende kinderen die hun tweede koophuis kopen, kiezen lagere maandlasten met een aflossingsvrije hypotheek erbij.

Met de stijgende huizenprijzen kiezen ook starters steeds vaker voor een aflossingsvrije hypotheek naast een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Dat doen deze mensen bewust, ondanks dat de rente van een aflossingsvrije lening niet aftrekbaar is. Door de lage hypotheekrente is het voordeel van de hypotheekrenteaftrek ook steeds kleiner geworden. Daardoor weegt het voordeel van lagere maandlasten op tegen het nadeel van geen aftrek van de hypotheekrente.

Wat is voor jou de beste mogelijkheid?

Wil je weten wat het voor jou scheelt in je maandlasten als je een aflossingsvrije hypotheek kiest? Vraag dan vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek aan. Je adviseur rekent dit graag voor je uit en bespreekt met je of de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek voor jou opwegen tegen de nadelen. Zo maak je weloverwogen de beste keuze!

Auteur: H.H. (Rico) Geerling FFP

Terug naar Nieuwsoverzicht